Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ha jön az új Munka Törvénykönyve, a munkáltató nem köteles szabadságra engedni a dolgozóját

10perc.hu
2022. 12. 01.
Ha jön az új Munka Törvénykönyve, a munkáltató nem köteles szabadságra engedni a dolgozóját

A garantált szabadnapok száma 20 nap lesz, amihez a különböző pótszabadságok járhatnak, mint például az életkor alapján járó maximum 10 nap.

December elején dönt az Országgyűlés a Munka Törvénykönyvének módosításairól. Erre többek között azért van szükség, hogy megfeleljen például a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló brüsszeli irányelveknek, melyek az éves fizetett szabadsághoz való jogot is biztosítják.

A módosítások között szerepel, hogy egy gyermek születése után 2 hónapon belül 10 apanap, a gyermek három éves koráig pedig 44 napnyi szülői szabadság jár majd. Minden munkavállalónak garantáltan jár 20 szabadnap, amihez különböző pótszabadságok járnak majd.
- az életkor alapján legfeljebb 10 munkanap,
- a gyermekek 16 éves koráig gyermekenként 2, de egy évben legfeljebb 7 munkanap,
- a fogyatékossággal élő gyerekek után plusz 2 nap,
- a sugárzásnak kitett vagy föld alatt dolgozó, illetve súlyosan egészségkárosodott dolgozóknak 5 nap.

Egy gyermek születése után 2 hónapon belül 10 apanap jár az édesapának    Fotó: Freepik


Változik szabadságok kivételének módja is. A munkáltatónak a szabadságot úgy kell kiadnia, hogy annak időtartama folytatólagosan legalább 14 nap legyen, valamint a dolgozó az alapszabadsága harmadát akkor veheti ki, amikor akarja.

Ugyanakkor – feltéve, ha elfogadják a képviselők a módosítást – a jövőben a munkáltató nem köteles szabadságra engedni dolgozóját, ha az veszélyezteti a munkahely közvetlen működését. Ilyen helyzet lehet az, ha egy cégnél egyszerre túl sokan mennek el szabadságra, akkor az az adott munkahely számára veszélyes helyzetet teremthet.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek