Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Több mint 80 millió forintot fizettek teherautók az M1-esen

10perc.hu
2024. 10. 17.
Több mint 80 millió forintot fizettek teherautók az M1-esen

Tavaly a teherautók által fizetett útdíjak Magyarországon rekordszámú bevételt hoztak, különösen az M1-es autópálya esetében, amely több mint 81 milliárd forintot generált.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közzétette azokat az adatokat, amelyek szerint tavaly a teherautók által fizetett útdíjak összessége a magyarországi utakon meghaladta a 404 milliárd forintot, ebből az M1-es autópálya több mint 81 milliárd forintot hozott a költségvetésnek - közölte a Telex.

A számok alapján 2022-hez képest 13%-os növekedés tapasztalható, amely a forgalom és az e-útdíjak emelkedésének, valamint a díjköteles útszakaszok bővülésének tudható be. A teherautók által fizetett díjak a gyorsforgalmi utak használatából származnak, és a bevételek legnagyobb része, több mint 80%-a, ezekből a forgalmas autópályákból származik. 

Az M1-es autópálya forgalma messze a legnagyobb, míg az M5-ös autópálya 48 milliárd, az M3-as 40 milliárd, és az M7-es 38 milliárd forint bevételt generált. A többi autópálya jelentősen alacsonyabb bevételt termelt, legfeljebb 15 milliárd forint értékben.

Főkép forrása:
Pintye Dávid Győr (Wikimedia Commons)
Címkék:
#Autópálya

További cikkek