Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Kötelező a téli gumi használata Ausztriában novembertől

10perc.hu
2024. 10. 16.
Kötelező a téli gumi használata Ausztriában novembertől

Ausztriában november 1-jétől kötelező a téli gumi használata. Bírságok várhatnak, ha baleset esetén nem felel meg a gumiabroncs követelményeknek.

Idén is november 1-jétől hatályos Ausztriában az úgynevezett helyzettől függő gumiabroncs-kötelezettség, amely figyelmeztet arra, hogy amennyiben egy esetleges baleset után kiderül, hogy az autósnak nem volt téli gumija, súlyos bírságot fizethet - figyelmeztetett a 24.hu a Hitel fórum cikke alapján .

A kötelező téli gumihasználatot 2008. január 1-jén vezették be, amely november 1. és április 15. között a télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) esetén kötelező a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek számára. A hatóságok az M+S (Mud+Snow) jelzést, valamint a gumi mintázatának mélységét ellenőrzik. A törvény szerint a személyautóknál 4, míg a diagonális abroncsnál és a 3,5 tonna feletti teherautóknál 5 milliméteres mintázat mélysége szükséges.

A megfelelő jelzéssel ellátott négyévszakos gumiabroncsokat is elfogadják, továbbá a téli gumit hólánccal is ki lehet váltani, amennyiben azt az egyik tengelyre felszerelik. Fontos megjegyezni, hogy a hólánc kizárólag teljesen hóval borított úton használható.

Érdemes előre gondolkodni, mivel a rendőrök 50 eurós (kb. 20 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak a nem megfelelő gumiabroncs használata miatt. Baleset esetén ez az összeg akár 5000 euróra (kb. 2 millió forint) is nőhet, és a biztosítók sem térítik meg a kárt ilyen esetben.

Címkék:
#Ausztria

További cikkek