Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Téli gumik nélkül akár 5 ezer eurós bírság várhat az autósokra Ausztriában

10perc.hu
2024. 10. 14.
Téli gumik nélkül akár 5 ezer eurós bírság várhat az autósokra Ausztriában

November 1-től szigorodnak az autós közlekedés feltételei Ausztriában: kötelezővé válik a téli gumik használata a télies útviszonyok között.

Ez az előírás november 1. és április 15. között lesz érvényben, amennyiben az időjárási körülmények (hó, havas eső, jegesedés) ezt megkövetelik - közölte a Hitel Fórum oldala. A szabályozás minden 3,5 tonna alatti járműre vonatkozik, és az előírt minimális mintázatmélység 4 milliméter, teherautóknál pedig 5 milliméter.

Bár az M+S jelölésű abroncsok elfogadottak, nem minden esetben tekinthetők teljes értékű téli guminak. Az osztrák hatóságok ezeket különösen ellenőrzik. A téli gumik használata mellett az autósoknak fontos tudniuk, hogy a hólánc alkalmazása csak teljesen havas útszakaszokon engedélyezett, és ezt külön táblák jelzik.

A téli gumik hiánya súlyos következményekkel járhat: közúti ellenőrzés esetén 50 eurós bírsággal, baleset esetén pedig akár 5 ezer eurós bírsággal sújthatják az autósokat, ráadásul a biztosítók nem térítik meg az okozott károkat, ha nem a megfelelő abroncsokkal közlekedtek.

További cikkek