Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

A Tesla bemutatta a Cybercab robottaxit: Az önvezető autóké a jövő?

10perc.hu
2024. 10. 11.
A Tesla bemutatta a Cybercab robottaxit: Az önvezető autóké a jövő?

A Tesla bemutatta a Cybercab-et, az önvezető járművet kormánykerék és pedálok nélkül, 30 000 dolláros áron, várhatóan 2026-tól.


A Tesla ma hajnalban bemutatta legújabb innovációját, a Cybercab-et, egy teljesen önvezető járművet, amely nem rendelkezik kormánykerékkel vagy pedálokkal - közölte a Portfólió. Elon Musk elmondta, hogy a Cybercab a cég legolcsóbb autója lesz, körülbelül 30 000 dollár áron, és a gyártás várhatóan 2026-ban kezdődhet. "Valószínűleg hajlamos vagyok kicsit optimista lenni az időkereteket illetően, de 2026-ban. 2027 előtt, hadd fogalmazzak így" – nyilatkozta Musk.

A Cybercab a közlekedéshez mesterséges intelligenciát és kamerákat használ, és induktív töltési technológiát alkalmaz, amely nem igényel kábelt. Musk kifejtette, hogy a működés idővel 20 cent körüli költséggel jár mérföldenként, ami a jövőbeni utazási lehetőségeket forradalmasíthatja. A Tesla tervezi, hogy egy önvezető taxikból álló flottát hoz létre, amelyet az utasok mobilalkalmazáson keresztül hívhatnak, miközben a Tesla-tulajdonosok is pénzt kereshetnek azáltal, hogy járműveiket robottaxiként üzemeltetik.

Miközben a Tesla a Full Self-Driving (FSD) funkciók fejlesztésén dolgozik, Musk optimista a jövőről: "Az önvezető járművek tízszer biztonságosabbak lesznek, mint az emberi sofőrök." Azonban a cégnek még sok kihívással kell szembenéznie, beleértve a hatósági engedélyek beszerzését és a gyártás felfuttatását. A befektetők és elemzők aggodalmukat fejezték ki a Tesla robotaxi programjának lassú előrehaladása miatt, különösen a riválisok, mint a Waymo és a Cruise szolgáltatásaihoz képest.

Bár a bemutató során Musk újabb koncepciókat is prezentált, mint a Robovan, amely akár 20 ember szállítására is képes, a befektetők csalódottak maradtak a konkrét részletek hiánya miatt. A részvényesek megjegyezték, hogy a Tesla értéke elsősorban az önvezetésre épül, és sokan kételkednek Musk korábbi ígéreteiben, amelyek eddig nem teljesültek.

Musk megjegyezte, hogy a jövőben a Tesla inkább egy AI robotikai vállalatként fog működni, mint autógyártóként. "Már korábban is mondtam, hogy a Tesla értéke túlnyomórészt az önvezetés" – tette hozzá Musk. 


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek