Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Az amerikai autók honosítása Magyarországon egyszerűsödik

10perc.hu
2024. 10. 09.
Az amerikai autók honosítása Magyarországon egyszerűsödik

Új jogszabály könnyíti meg az amerikai autók honosítását Magyarországon. Rendszámot kaphatnak, csökkentve a bürokráciát és a költségeket.

Az amerikai autók honosítása nem egyszerű feladat, mivel az európai közlekedési normák jelentősen eltérnek az amerikai előírásoktól. Az új jogszabály szerint azonban egyes esetekben magyar rendszámot kaphatnak az amerikai járművek, ami új lehetőségeket nyit meg a magyar piacon.

A legfrissebb változások a szeptember végén megjelent rendelet révén léptek életbe, amely módosítja „a közúti közlekedésre vonatkozó közigazgatási hatósági ügyekben alkalmazandó kiegészítő eljárási szabályokat.” Ez a jogszabály most már lehetővé teszi, hogy az amerikai autók is megfeleljenek a magyar forgalomba helyezési követelményeknek, így a pápai légibázison szolgáló amerikai katonák is mentesülnek a folyamatos ideiglenes forgalmi engedély kérelmezésének kötelezettsége alól.

A rendelet az amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatok szempontjából is fontos, hiszen hosszú idő óta húzódó rendszámháború zárulhat le, amely a pápai légibázison állomásozó amerikai katonák és családtagjaik járműveit érintette. Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet kimondja, hogy „a Magyarország területén szolgálati céllal tartózkodó, a diplomáciai vagy a nemzetközi jogon alapuló egyéb kiváltságot és mentességet élvező személyek és hozzátartozóinak használatában lévő járművek esetében nem kell alkalmazni” a korábbi szabályozást.

A különböző szabványok közötti eltérések miatt az amerikai autók bizonyos részeit át kell alakítani, hogy megfeleljenek az uniós szabályoknak, például a sebességmérők, világítási rendszerek és ütközésbiztonsági előírások terén. Az új jogszabály bevezetésével a folyamat egyszerűsödik, és a járművek honosítása is gyorsabbá válik.

Ezek a lépések jelentős előnyöket kínálnak azok számára, akik amerikai autót használnának Magyarországon, csökkentve a költségeket és a bürokratikus terheket.

Az eredeti cikk a divany.hu oldalon olvasható.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek