Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

A Toyota új, kompakt turbómotorja a 2JZ-t is felülmúlja!

10perc.hu
2024. 09. 26.
A Toyota új, kompakt turbómotorja a 2JZ-t is felülmúlja!

A Toyota új, kompakt, 2 literes turbós benzinmotor fejlesztésén dolgozik, ami a legendás 2JZ-t is felülmúlhat, már tesztelik 400 és 600 lóerős verzióban.



A Toyota teljesen új, hatékony és kompakt benzinmotort fejleszt, miközben a világ az elektromos átállás felé halad. Az új motor egy kétliteres, turbós, négyhengeres benzines, amelynek fejlesztésével a mérnökök célja, hogy felülmúlják a legendás 2JZ teljesítményét - közölte a Totalcar.

Jelenleg már tesztelik a motort, és egy 400 lóerős és egy 600 lóerős változatot is autóba építve kipróbáltak. A Toyota történelme során számos emlékezetes autót alkotott, mint a népszerű Supra, az elpusztíthatatlan Land Cruiser, és a folyamatosan népszerű Corolla. Azonban a Toyota egyik legnagyobb teljesítménye a 2JZ motor, amely a negyedik generációs Supra sikerének kulcsfontosságú eleme.

A háromliteres, benzines sorhatos motor többféle konfigurációban került a Suprába és más típusokba. A kétturbós 2JZ-GTE japán verziója a gentlemen's agreement miatt 280 lóerőt tudott, míg az európai és amerikai modellek 330 lóerős teljesítménnyel rendelkeztek.

Most úgy tűnik, hogy a Toyota megismételné ezt a sikert az új motorral, amelyet egy mérnök szerint még a legendás 2JZ-t is felülmúlhat. Ez bátor lépés abban az időszakban, amikor az autóipar a teljes elektromos átállásra összpontosít. Az új motor elképesztően hatékony, erős, és kompakt ígérkezik. A Toyota a GR Yaris és a GR Corolla 1,6 literes háromhengeres motorja által szerzett tapasztalatokat is felhasználja az új fejlesztés során.

Főkép forrása:
Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)/Wikimedia Commons

További cikkek