Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Használt elektromos autó vásárlás: hogyan kerüljük el a csalást?

10perc.hu
2024. 09. 24.
Használt elektromos autó vásárlás: hogyan kerüljük el a csalást?

Fedezze fel, hogyan kerülheti el a félrevezetést használt elektromos jármű vásárlásakor. Tudjon meg többet a futásteljesítmény manipulációról és a karbantartási költségekről!


A használt elektromos járművek iránti kereslet folyamatosan növekszik, azonban fontos figyelni a vásárláskor felmerülő lehetséges csalásokra. Matas Buzelis, a carVertical autóipari adatszolgáltató szakértője szerint a tisztességtelen eladók manipulálhatják az autók futásteljesítményét, hogy eltitkolják az akkumulátor valós állapotát és így növeljék a jármű értékét.

A piacon a Tesla modellek dominálnak, különösen a Model 3, amely az ellenőrzött elektromos járművek 16,1%-át teszi ki. Buzelis kiemeli, hogy a Teslák nemcsak biztonságosak, hanem értékük is lassan csökken. Azok, akik használt Tesla Model 3-at vásárolnak, valószínűleg jó vételt kötnek.

A nagyobb futásteljesítmény az akkumulátor elhasználódásával jár, így fontos tudni, hogy az autót milyen módon töltötték. A carVertical adatai szerint a használt elektromos járművek 2,6%-ának manipulálták a kilométeróráját. Buzelis figyelmeztet arra, hogy ez megnehezíti az akkumulátor állapotának felmérését, ami a vásárlók számára kockázatos lehet.

A vásárlók gyakran aggódnak az elektromos járművek karbantartási költségei miatt, azonban Buzelis szerint ezek általában alacsonyabbak, mivel az elektromos autók kevesebb mozgó alkatrésszel rendelkeznek. Ugyanakkor egy súlyos baleset esetén a javítási költségek több százezer forintra is rúghatnak. A carVertical platformon az elektromos autók átlagos kárértéke 2,7 millió forint, ami a legmagasabb az összes autótípus között.

Összességében, ha valaki használt elektromos járművet vásárol, fontos, hogy alaposan tájékozódjon, és figyeljen a jármű akkumulátorának állapotára és a futásteljesítményre, hogy elkerülje a félrevezetést.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek