Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Pusztító hatások: Az elektromos autók jövője Európában

10perc.hu
2024. 09. 20.
Pusztító hatások: Az elektromos autók jövője Európában

Az európai autóiparban elbocsátási hullám várható, ha a trendek folytatódnak. Kína elektromos autóinak térnyerése és a munkahelyek elvesztése aggasztó.

Az európai autóipar komoly elbocsátási hullámmal nézhet szembe, amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak. Jean-Louis Bech, a francia autóalkatrész-beszállítók szövetségének (Fiev) elnöke figyelmeztetett, hogy az európai autógyártás alakulása sajnos nem túlzás, hogy a következő öt évben, azaz nagyon-nagyon gyorsan megtörténhet, hogy az állások több mint fele odavész” - közölte a Totalcar.

A szakember szerint a munkahelyek elvesztése elkerülhetetlen, ha az autósok továbbra is kevesebb új autót vásárolnak, és ha a kínai elektromos autók térhódítása folytatódik. Az európai autóalkatrész-beszállító ipar munkahelyeinek fele is megszűnhet a következő években.

Eközben az Egyesült Államok elnökválasztási kampányában is felerősödött az autóipar jövőjéről folytatott vita. Kamala Harris, a demokrata elnökjelölt, folytatná Joe Biden támogatási és vámpolitikáját, amely célja az amerikai autógyártók versenyképességének megőrzése a kínai kihívókkal szemben az elektromos autók gyártásában. Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje pedig arra figyelmeztetett, hogy a villanyautók megjelenésével Kína elveszi az amerikai munkavállalók munkáját.

A verseny a két nagyhatalom között egyre élesebbé válik: míg az Egyesült Államok a benzinmotoros autók hazájának számít, Kína az elektromos autók piacán dominál. A volt elnök hangsúlyozta, hogy „nem marad az USA autóiparából semmi, ha az amerikai autóipar megpróbál átállni az elektromos autók gyártására”.

További cikkek