Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Elektromos kukásautók érkezhetnek több magyar nagyvárosba

10perc.hu
2024. 09. 18.
Elektromos kukásautók érkezhetnek több magyar nagyvárosba

Három magyar nagyváros, Nyíregyháza, Paks és Debrecen elektromos kukásautók beszerzésére indít mintaprojektet.

Három jelentős magyar város, Nyíregyháza, Paks és Debrecen hamarosan elektromos kukásautókkal bővíti flottáját egy innovatív mintaprojekt keretében. Az „Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt” keretében összesen öt darab tisztán elektromos meghajtású hulladékgyűjtő járművet szereznek be, amelyek 2025-től állnak forgalomba. Az elektromos kukásautók Franciaországból, a Renault Trucks gyárából érkező alvázakra épülnek, míg a felépítményeket a barcsi Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. készíti el - írta meg a vezess.hu.

Az új járművek jelentős előnyöket kínálnak: teljesen elektromos működésüknek köszönhetően lokálisan zéró kibocsátásúak, ami csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a légszennyezést és a zajterhelést. A HUMDA közleménye szerint ez az intézkedés hozzájárul a fenntartható közlekedési megoldásokhoz és a városi környezet javításához.

Debrecen és Nyíregyháza két-két, míg Paks egy elektromos kukásautót kap. Az eszközök bevezetése után egy éves tesztidőszak kezdődik, amely során értékelik a járművek hatékonyságát és a dízel kukásautók elektromosra való fokozatos átállásának ütemét. A projekt finanszírozása 1,8 milliárd forintot igényel, amelyet az Energiaügyi Minisztérium biztosít.

Ez a projekt nem az első elektromos járművek beszerzése Magyarországon. A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében már 137 elektromos autóbusz közlekedik az országban, amelyek évente 9000 tonna szén-dioxidot takarítanak meg. Noha a kormány eredetileg 1100 villanybusz forgalomba állítását ígérte a 2022-2025-ös ciklusra, a beszerzett mennyiség még mindig elmarad a céloktól.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek