Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Hamis QR-kódokkal csapják be az autósokat

10perc.hu
2024. 09. 16.
Hamis QR-kódokkal csapják be az autósokat

Egyre gyakoribbá válik a villanyautósok elleni csalás, ahol hamis QR-kódokkal próbálják meg átverni a felhasználókat.

Szlovéniában töltőoszlopokon elhelyezett QR-kódokat helyettesítettek csalók által ragasztott matricákkal, amelyek a felhasználókat egy hamis weboldalra irányítják. A Villanyautósok.hu beszámolója szerint, amikor a villanyautósok az applikáción keresztül megadják bankkártyaadataikat a töltés indításához, a csalók levonják a pénzt, ám a töltés sosem indul el - számolt be róla az Origo.

Idén nyáron a Gremo na elektriko nevű szlovén elektromobilitás-szolgáltató figyelmeztette ügyfeleit, hogy „néhány töltőoszlopon csalók ragasztották át a QR-kódot tartalmazó matricát”. A hamfis kódok a csalók weboldalára vezetik azokat az ügyfeleket, akik regisztráció nélkül próbálnak töltést indítani, majd a bankkártyaadatok megadását követően csak a pénz kerül le a számláról a töltés pedig nem indul el.

A csalás nemcsak Szlovéniában terjedt el. A Daily Mail hasonló esetről számolt be az Egyesült Királyságban, míg az ADAC Németországban figyelmeztette a villanyautósokat a csalás veszélyére.

Nem ez az egyetlen csalási módszer, amellyel az elektromosautó-tulajdonosokat célozzák. Szlovákiában egy drivicharge nevű szolgáltatás kínált gyanúsan kedvező árú roaming töltőkártyákat, amelyekkel Európa félmillió töltőpontját lehetett volna használni. Azonban, ahogy a MojElektromobil portál beszámolt róla, a kártya „a valóságban semmilyen töltőt nem indított”, annak ellenére, hogy 15 eurós díjat kértek a postázásért, és akár 80 eurós havidíjas előfizetéssel még kedvezőbb tarifákat ígértek.

A csalások terjedése ellenére pozitív hírek is érkeztek az elektromosautó-töltő infrastruktúra bővítéséről. Az Origo beszámolója szerint jövő évtől kezdődően jelentős fejlesztések várhatóak az alternatív üzemanyagokkal működő autók töltési lehetőségeinek terén Magyarországon. Az Európai Unió Connecting Europe Facility (CEF) programjának Alternative Fuel Infrastructure Facility (AFIF) alprogramja keretében számos új töltőoszlop kerül kiépítésre, különösen az európai fő közlekedési hálózat (TEN-T) útvonalai mentén.

Az elkövetkező hónapokban nagyjából 50 új töltőállomás megnyitása várható, és a következő másfél évben akár 50-60 új helyszín is csatlakozhat az EU-s finanszírozású fejlesztésekhez. Az új töltőpontok mindegyike legalább 150 kW teljesítményű lesz, hogy lépést tartsanak a növekvő elektromosautó-igényekkel.

További cikkek