Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Hódítanak a hibrid autók Magyarországon

10perc.hu
2024. 09. 13.
Hódítanak a hibrid autók Magyarországon

A hibrid és használt elektromos autók népszerűsége gyorsan növekszik Magyarországon, miközben a dízelautók iránti kereslet csökken.

A hibrid autók eladása dinamikusan növekszik Magyarországon: 2023 első nyolc hónapjában az újonnan forgalomba helyezett autók 51%-a már kiegészítő elektromos motorral rendelkezett, míg öt évvel korábban ez az arány mindössze 7% volt – derült ki a JóAutók.hu jelentéséből. Ezzel szemben a tisztán benzines autók aránya 30%-ra, a dízelüzeműeké pedig 12%-ra csökkent - írta a Pénzcentrum.

A dízelautók iránti kereslet 2013 óta folyamatosan visszaszorul, amit a magas szervizköltségek és a nyugati városokban bevezetett dízelkorlátozások is magyaráznak. Ugyanakkor a hibrid autók egyre népszerűbbek, különösen a mild hibrid modellek, amelyek a belső égésű motorok mellett kisebb elektromos motorral is rendelkeznek, segítve az autót induláskor és gyorsításkor.

Az elektromos autók értékesítése is növekedett, de nem olyan ütemben, mint korábban várták. Az év első nyolc hónapjában 5753 új villanyautót értékesítettek, ami az eladások 7%-át teszi ki. Az elektromos autók használtautó-importja viszont jelentősen nőtt, a behozott használt autók 9%-a már tisztán elektromos. Ennek oka, hogy a nyugati piacokon az idősebb elektromos modellek értékvesztése sokkal gyorsabb, így jelentősen olcsóbbak, mint a hagyományos autók.

A benzines autók továbbra is dominálják a használt autópiacot, 43%-os részaránnyal, míg a dízelüzemű autók aránya enyhén növekedett, elérve a 40%-ot. A presztízsmárkák, mint az Audi, BMW és Mercedes, továbbra is népszerűek a használt dízelautók vásárlói körében.

A hazai autópark továbbra is túlnyomórészt benzines autókból áll: a 2023-as év végén 62% benzines, 32% dízeles, míg az alternatív meghajtású autók mindössze 7%-os részesedést képviseltek. A tisztán elektromos autók aránya 1% körüli.

Főkép forrása:
Duna Autó Facebook

További cikkek