Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Kanada 100%-os vámot vet ki a kínai elektromos autókra

10perc.hu
2024. 08. 27.
Kanada 100%-os vámot vet ki a kínai elektromos autókra

Kanada bejelentette, hogy október 1-jétől 100%-os vámot vet ki a Kínában gyártott elektromos járművekre.

Az intézkedés a kanadai autóipar védelmét célozza, amely a jövő zöld járműveinek gyártásában kíván világelsővé válni. A kanadai kormány lépése az Egyesült Államok és az Európai Unió hasonló döntéseit követi, amelyek szintén vámokat vezettek be a kínai gyártású elektromos autókra - írta a BBC.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke kijelentette: „Kanada autóipara átalakulóban van, hogy vezető szerepet töltsön be a jövő autóinak gyártásában, de Kína tisztességtelen előnyöket szerzett a nemzetközi piacon.” A kínai elektromos járművek mellett október 15-től a kínai acél- és alumíniumtermékekre is 25%-os vámot vetnek ki.

Kína élesen bírálta Kanada döntését, „kereskedelmi protekcionizmusnak” nevezve azt, és hangsúlyozta, hogy az intézkedések sértik a globális gazdasági szabályokat. A kínai kormány arra szólította fel Kanadát, hogy vonja vissza ezt a döntést, amely komoly kárt okozhat a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatoknak.

Az amerikai kormány májusban jelentette be, hogy megnégyszerezi a Kínából érkező elektromos autókra kivetett vámokat, és az Európai Unió is követi a példát, 36,3%-os vámot szabva ki. Kanada intézkedései érintik majd a Tesla kínai gyártású autóit is, amelyek eddig jelentős számban érkeztek az országba. Szakértők szerint a Tesla lobbizni fog a kanadai kormánynál a vámok enyhítése érdekében, ahogy azt Európában is tette.

Miközben a kínai autómárkák még csak most próbálnak betörni a kanadai piacra, az ország a világ legnagyobb elektromos járműgyártójává vált. Eközben Kanada is nagy lépéseket tesz, hogy kulcsszereplővé váljon a globális elektromos járműiparban, több milliárd dolláros megállapodásokat kötve vezető európai autógyártókkal.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek