Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Egyre olcsóbbá válnak az elektromos autók

10perc.hu
2024. 08. 18.
Egyre olcsóbbá válnak az elektromos autók

Az elektromos autók ára folyamatosan csökken, köszönhetően az egyre olcsóbb akkumulátoroknak és technológiai fejlődésnek.

Az elektromos autók ára folyamatosan csökken, ami egyre kedvezőbbé teszi őket a vásárlók számára - közölte a privátbankár.hu.

Jelenleg az elektromos járművek még mindig drágábbak, mint a hagyományos benzines autók, de az árak csökkenése világosan jelzi, hogy az elektromos autók piaca fejlődik. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál jelentése szerint 2024 júliusában az Egyesült Államokban az elektromos autók átlagos ára 56,37 ezer dollárra (20,3 millió forint) rúgott, ami körülbelül 17 százalékkal több, mint egy hagyományos autó átlagos költsége, amely 46,64 ezer dollár.

Az elektromos autók árának csökkenése főként az akkumulátorok egyre alacsonyabb költségeinek köszönhető. Az akkumulátorok ára tavalyhoz képest 2,6 százalékkal, 2022 júniusához képest pedig 15 százalékkal csökkent. Az amerikai energiaügyi minisztérium számításai szerint az elektromos járművek lítium-ion akkumulátorának ára 2008 és 2023 között 90 százalékkal csökkent, amelyet a technológiai fejlesztések és az olcsóbb termelési költségek eredményeztek.

A jövőbeni előrejelzések szerint az elektromos autók ára tovább fog csökkenni. A Goldman Sachs elemzői úgy vélik, hogy az akkumulátorok ára jövőre 40 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi évhez képest, főként az újrahasznosítási technológiák terjedése miatt. Korábbi előrejelzések szerint 2040-re az akkumulátorok előállításához szükséges fémek csaknem 50 százaléka újrahasznosításból származik.

A második negyedévben az Egyesült Államokban gyártott autók csaknem 8 százaléka volt elektromos, ami a növekvő érdeklődést és a piac bővülését jelzi.

További cikkek