Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Újfajta bírságot vezetnek be a magyar utakon

10perc.hu
2024. 07. 29.
Újfajta bírságot vezetnek be a magyar utakon

Újfajta bírságot vezetnek be a hatóságok a magyar utakon, a veszteglő járművekre fókuszálva.

A magyar közutakon új típusú bírság vár a veszteglő járművekre, amelyek a közúti forgalom biztonságát veszélyeztetik. Az Építési és Közlekedési Minisztérium rendelettervezete szabályozza az ilyen járművek elszállítását, tárolását és szükség esetén értékesítését - írta meg a 24.hu.

A közúti területen veszteglő járművek új szabályozása azokra a járművekre vonatkozik, amelyek megállási tilalom alatt veszélyeztetik a közúti forgalom biztonságát, akadályozzák a közútkezelői feladatokat vagy a közúti ellenőrzéseket. Az Építési és Közlekedési Minisztérium tervezete részletezi, hogyan és mennyiért szállíthatja el, tárolhatja és adhatja el a közútkezelő az ilyen járműveket.

Az azonosíthatatlan járművek azok, amelyek hatósági jelzéssel nem rendelkeznek, és tulajdonosuk nem megállapítható. Az elhagyott járművek azok, amelyeket a sofőr nem hagyott el, de a helyszínen nem tartózkodik. A hátrahagyott járművek lakott területen kívül 72 óránál hosszabb ideig veszteglő járművek. A veszteglő járművek akadályozzák a közúti forgalom biztonságát és a közútkezelői feladatokat.

A rendelet szerint a közútkezelő azonnal vagy néhány órán belül elszállíthatja a veszteglő járműveket. Az elszállítás költségeit a járművezetőnek kell viselnie. A gyorsforgalmi út pihenőhelyére szállítható a jármű, ha a járművezető ezzel egyetért és vállalja a költségeket. Ha a jármű tulajdonosa nincs jelen az elszállításkor, akkor a járművet az elszállítási és tárolási költségek megfizetése után lehet visszakapni. Ellenkező esetben a járművet a közútkezelő értékesítheti vagy bontóba adhatja.

A rendelet szerint, ha az elhagyott jármű tulajdonosa intézkedés közben jelenik meg, kérheti az elszállítás félbeszakítását, de a megkezdett intézkedés költségét ki kell fizetnie. Az árak az elszállításra és tárolásra vonatkozóan kilogrammonként változnak, és éjszakai, hétvégi, valamint ünnepnapi pótlékok is érvényesek.

További cikkek