Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ezek a KRESZ-változtatások léphetnek életbe

10perc.hu
2024. 07. 24.
Ezek a KRESZ-változtatások léphetnek életbe

Új KRESZ-változtatásokat javasolt az Építési és Közlekedési Múzeum.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tervei szerint jelentős változások várhatók a KRESZ szabályaiban, amelyek célja a közlekedési biztonság növelése és a vezetői képzés modernizálása. A tárca által közzétett javaslatok szerint új lehetőségek nyílnak a vezetéstámogató rendszerek és szimulátorok használatára, valamint szigorúbb feltételek kerülhetnek bevezetésre a jogosítvány visszaszerzésével kapcsolatban - közölte a 24.hu.

A javaslatok között szerepel, hogy a jövőben engedélyezhetik a vezetéstámogató rendszerek használatát a gépjárművezető-képzés és -vizsgáztatás során. Jelenleg csak a B kategóriás jogosítvány esetében van tilalom a parkolást támogató rendszerek használatára, de a tervek szerint a KRESZ-újítás során lehetőség nyílhat ezek alkalmazására, feltéve, hogy a vezető továbbra is megtartja a gépjármű feletti irányítást.

A szimulátorok újra szerepet kaphatnak az oktatásban, amelyek a járműkezelési képességek fejlesztésére és a kritikus forgalmi helyzetek gyakorlására is alkalmasak. Az elmúlt évtizedek hiánygazdasága után, amely megakadályozta a szimulátorok használatát, most a technológiai fejlődés és a nemzetközi példák nyomán, Magyarország is beépítheti ezt a módszert az oktatásba.

Egy új kezdeményezés is felmerült: a családtagok jogosultak lennének a vezetés oktatására is. Az eddigi szabályozás szerint a szülői vezetés oktatása illegális, azonban a javaslatok alapján Európa más országaihoz hasonlóan, lehetőség nyílhat a családi vezetési oktatás bevezetésére. A cél az, hogy a tanulók minél alaposabb felkészültséggel rendelkezzenek a vizsgára, miközben a költségeket is csökkenteni kívánják.

A jogosítvány visszaszerzésével kapcsolatban a javaslatok szerint a jövőben szigorúbb követelmények léphetnek életbe. Azoknak, akik elvesztették jogosítványukat, bizonyítaniuk kellene, hogy tudják a KRESZ-t és képesek vezetni, így nemcsak az utánképzést, hanem a tudásukat is igazolniuk kellene.

Címkék:
#Közlekedés

További cikkek