Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Megérkezett a Ferrari első elektromos autója

10perc.hu
2024. 06. 20.
Megérkezett a Ferrari első elektromos autója

Első elektromos autóját mutatta be a Ferrari, kezdőára meghaladhatja a félmillió eurót is.

A Ferrari első elektromos autója legalább 500 000 euróba (535 000 dollár) fog kerülni, árulta el egy, az ügyet ismerő forrás a Reutersnek. A legendás olasz márka, amelyet bömbölő benzinmotorjai tettek híressé, most elektromos járművek (EV) piacára lép, és ezzel egy új korszakot nyit meg. 

Az autógyártó célja, hogy jövő év végén bemutassa az új modellt, amelyért a vezetők már most is érdeklődnek, miközben a tömegpiaci versenytársak csökkentik EV-árukat a megingó kereslet közepette. Az 500 000 eurós árcédula, amely nem tartalmazza a jellemzően 15-20%-kal növelő extrákat és személyre szabott kiegészítőket, jelentősen meghaladja az első negyedévben értékesített Ferrari és más luxus-EV-k átlagárát, amely körülbelül 350 000 euró volt.

A Ferrari nem kívánta kommentálni az új EV árát vagy az észak-olaszországi Maranellóban pénteken megnyíló új gyárát. Az új üzem megnyitása lehetővé teszi a cég számára, hogy éves termelési kapacitását 20 000 járműre növelje, ami merész lépés egy olyan vállalat számára, amely tavaly kevesebb mint 14 000 autót szállított ki. Az exkluzivitás a márka egyik alappillére, és minden termelésnövekedés kockázatokat hordoz magában. Azonban a Ferrari már bebizonyította, hogy képes sikeresen terjeszkedni a hagyományos sportautókon túl, ahogy azt a 2022-ben bemutatott Purosangue SUV is mutatja.

A Ferrari iránti kereslet továbbra is erős, és egyes modellek várólistája akár két évet is meghaladhat. Fabio Caldato, az AcomeA SGR portfóliómenedzsere szerint a várólisták fenntartása önmagában is státuszszimbólum. Az új maranellói gyárban a Ferrari benzines és hibrid autók, valamint az új elektromos járművek gyártásával foglalkozik majd. Az üzem három-négy hónapon belül teljesen működőképes lesz. Egy második elektromos modell is fejlesztés alatt áll, de még korai stádiumban van.

Benedetto Vigna vezérigazgató áprilisban azt mondta a részvényeseknek, hogy az új üzem a jövő évek rugalmasságát és műszaki kapacitását biztosítja. Az új modellek bevezetésével a Ferrari ragaszkodik ahhoz a politikájához, hogy minden modell termelését egy bizonyos határon belül tartja, függetlenül annak sikerétől. A rivális Lamborghini tervei szerint 2028-ban kezdi meg első EV modelljének értékesítését, de a vezérigazgató, Stephan Winkelmann szerint a megfelelő termék fontosabb, mint az első helyezés.

Andrea Balloni, a Mediobanca elemzője szerint a Ferrari új EV-je magas árcédulával rendelkezik majd, hogy segítsen megőrizni az árrést és kompenzálja az új technológia fejlesztési költségeit. Balloni úgy véli, hogy az új elektromos modell az éves eladások alig több mint 10%-át teszi majd ki, mivel a Ferrari alapügyfelei továbbra is a benzines modelleket részesítik előnyben.




Főkép forrása:
Enrique Burgos/Flickr

További cikkek