Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ekkor vehetik el a zöld rendszámot a plug-in hybridektől

10perc.hu
2024. 06. 12.
Ekkor vehetik el a zöld rendszámot a plug-in hybridektől

Egy jogszabálytervezet megszabná, hogy mikortól lehet elvenni a zöld rendszámokat.

Egy új törvénytervezet szerint 2024 szeptemberétől a plug-in hibrid járművek (PHEV) már nem kaphatnak zöld rendszámot, a jelenleg zöld rendszámos hibridek rendszámát pedig 2026 november végéig le kell cserélni. A jogszabálytervezet jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, de várhatóan megszavazzák - közölte a Totalcar.

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének célja, hogy a zöld rendszám és az ezzel járó kedvezmények kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépkocsik számára legyenek elérhetők. Ennek érdekében a külső töltésű és növelt hatótávolságú hibrid elektromos autók 2024. szeptember 1-jétől nem kaphatnak zöld rendszámot az első belföldi forgalomba helyezéskor. A meglévő zöld rendszámos plug-in hibridek rendszámát 2026. november 30-ig le kell cserélni.

A hatásvizsgálati lap szerint a tervezet nem befolyásolja jelentősen az ország versenyképességét, de környezeti és természeti hatásai lennének. Ha a zöld rendszámot és a hozzá kötődő kedvezményeket kizárólag a legkörnyezetkímélőbb járművek számára biztosítják, az ösztönözheti ezen járművek elterjedését. A hatásvizsgálatot Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár hagyta jóvá. A tervezet indoklása szerint a zöld rendszámmal járó kedvezményeket csak a tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépkocsik számára kívánják biztosítani. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint a lehetséges kedvezmény megvonása társadalmi elvárásoknak tenne eleget, bár van egy kisebbség, amely ezt a döntést ellenzi.

A mostani jogszabálytervezet tisztázza, hogy a PHEV-ek teljeskörűen elvesztik minden jelenlegi kedvezményüket. Bár még csak tervezetről van szó, amit társadalmi egyeztetésre bocsátottak, nagy a valószínűsége annak, hogy elfogadják. Az érintettek észrevételeiket június 17-ig küldhetik el az ÉKM-nek.


Hirdetés

További cikkek