Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Magyarországon már luxusnak számít új autót venni?

10perc.hu
2024. 06. 03.
Magyarországon már luxusnak számít új autót venni?

Az elmúlt időszakban a hazai használtautó-piac élénkülése figyelhető meg.

Az év első négy hónapjában a tulajdonosváltások száma havi 73-80 ezerre nőtt az előző év 60-72 ezres adataihoz képest – mondta Fojt Attila, az MGOE elnöke a Népszavának. A legnagyobb kereslet az 1,5 millió forint alatti autók piacán van. Az infláció mérséklődése, a forint erősödése és az árfolyam stabilizálódása következtében a használt autók ára minimálisan, 3-5 százalékkal csökkent. Tavaly 824 ezer használt autó cserélt gazdát, míg az importált autók száma 105 ezerre csökkent 2022-höz képest.

A legnagyobb kereslet az 1,5 millió forint alatti autók piacán tapasztalható

Az elektromos autók ára jelentősen csökkent, mivel az új Teslák és BYD-k árai is csökkentek. Az autópark átlagéletkora 15,6 év, ami nem csökkenthető az alacsony új autó eladások miatt, amelyek száma tavaly 107 ezer volt - írja az RTL.

Magyarországon az új autók ára 60-80 százalékkal drágult 2011-2012 óta. Az új autók eladásának 11-15 ezer példánya reexport, tehát külföldre kerülnek az értékesítés után. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint az infláció csökkenése és a reálbérek növekedése még nem érződik az új autóárakon. A múlt évek pénzügyi nehézségei miatt az emberek nehezen szánják rá magukat új autó vásárlására, ami egyre inkább luxusnak számít.

A világjárvány alatti termelési láncok helyreállása után az autóipar termelése felpörgött, jelentős készletek halmozódtak fel, és az importőrök nagy kedvezményekkel próbálták eladni az autókat. Mostanra ezek az akciók kifutottak, de a lakossági megtakarítások és a reálbérek növekedése nem mutatkozik meg a fogyasztásban. Lehet, hogy most van az ideális időszak autóvásárlásra, mivel a megtakarítások felszabadítása árfelhajtó hatással lehet – mondta Halász Bertalan.

Hirdetés

További cikkek