Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Júliustól kötelező egy új berendezés az autókban

10perc.hu
2024. 05. 21.
Júliustól kötelező egy új berendezés az autókban

2024 júliusában az Európai Unióban életbe lép egy új szabályozás, ami nélkül az új autókat nem lehet regisztrálni.

2024 júliusától az Európai Unióban kötelező lesz a feketedoboz, más néven eseményadat-rögzítő (EDR) beszerelése minden új autóba és furgonba - tájékoztat az autoszektor.hu a Topspeed cikkére hivatkozva. 

A feketedobozok az ütközés előtti, alatti és utáni másodpercekben rögzítik a jármű adatait, mint például a sebességet, a fékezést, a kormányzást és a biztonsági övek használatát.

Ezek az információk kulcsfontosságúak lehetnek a balesetek okainak kivizsgálásában és a jövőbeli közúti biztonsági intézkedések megtervezésében.

Az EDR-ek bevezetésének célja a halálos balesetek számának csökkentése. A baleseti nyomozók számára értékes információkat nyújtanak, amelyek segíthetnek megérteni, hogy mi történt egy baleset során, és hogyan lehetett volna megelőzni. Ezenkívül az EDR-ek adatai felhasználhatók a járművek tervezésének és gyártásának javítására is.

Az új autókba szerelt EDR-ek nem rögzítenek hangot, és nem gyűjtenek személyes adatokat. Az adatokhoz csak a rendőrség, a mentőszolgálatok és a biztosítótársaságok férhetnek hozzá szigorú szabályok betartása mellett.

A feketedobozok kötelező bevezetése ellentmondásokat is keltett. Egyesek aggódnak az adatvédelem miatt, míg mások úgy vélik, hogy a rendszer túl költséges. Azonban a szakértők úgy vélik, hogy az EDR-ek által biztosított előnyök felülmúlják a hátrányokat.

Címkék:
#Autó

Hirdetés

További cikkek