Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Európába költözik a kínai Aiways

10perc.hu
2024. 05. 16.
Európába költözik a kínai Aiways

Németországba helyezi át központját a kínai cég.

Az Aiways, a kínai villanyautógyártó, 12 hónap szünet után Európában szeretné újraindítani működését, miközben megtartja kínai gyártóbázisát. Az autóipar kihívásai nem csak a nyugati gyártókra vonatkoznak Kínában, hanem a helyi gyártók számára is komoly nehézségeket jelentenek. Az Aiways pénzügyi problémák miatt tavaly leállította a termelést Shangrao-i üzemében, és most új stratégiát követve próbál talpra állni - közölte az Origo.

A cég áthelyezi központját Kínából Németországba, ahol meglévő regionális központját globális főhadiszállássá alakítja. A kínai gyár továbbra is működni fog, de kizárólag export célokra termel majd.

Az Aiways tervei szerint 2025 elejére felpörgetik európai eladásaikat az újraindulás után. A jelenlegi U5 és U6 modellek mellett egy új, kisebb szabadidő-autót is fejlesztenek, és jobbkormányos változatokat is piacra dobnak. A költözési terveik között szerepel, hogy a Közel-Keleten is megjelennek, és az évtized végére az Egyesült Államok piacára is belépnek. Az USA azonban időközben 25%-ról 100%-ra emelte a kínai villanyautókra vonatkozó védővámokat, ami komoly akadályt jelenthet. Az Aiways jövője az Európai Unió esetleges hasonló piacvédő intézkedéseitől is függhet.




Főkép forrása:
Aiways (hivatalos oldal)

További cikkek