Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Innen tudhatod, hogy új gumiabroncsot kell vásárolnod (x)

10perc.hu
2024. 05. 11.
Szponzorált tartalom
Innen tudhatod, hogy új gumiabroncsot kell vásárolnod (x)

Bár a gumiabroncs gyártók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy egyre jobb, egyre minőségibb termékeket hozzanak létre, sajnos az autógumik élettartama is korlátozott, így előbb vagy utóbb bekövetkezik a csere ideje.

Szerencsére az autógumik élettartamának idejét ki lehet tolni, ha néhány dologra fokozottan odafigyelünk, de ez nem azt jelenti, hogy örökké tudnánk azokat használni.

Ezúttal annak jártunk utána, hogy milyen jelei lehetnek annak, ha teljesen tönkrement a gumiabroncsunk.

Milyen esetekben kell új abroncsot vennünk?

Egy kopott gumiabroncs használata egyáltalán nem biztonságos! Éppen ezért gumiabroncsunk állapotát rendszeresen ellenőriznünk kell. Ahhoz, hogy kiderítsük, mennyire vannak elkopva a gumiabroncsaink, segítségül hívhatunk egy kopásjelzőt, mellyel könnyedén kideríthetjük, hogy használható-e még az autógumi.

A jogszabályok magukba foglalják azt, hogy csak olyan abroncsot lehet használni, melynek a futófelületén megtalálható mintázat mélysége egységesen meghaladja az 1,6 millimétert. Ez a szabály, de a javaslat gyakorlatban az szokott lenni, hogy a barázdák mélysége legyen legalább 3 milliméter, hiszen ilyenkor még az abroncs megfelelő vízkiszorítási képességgel rendelkezik. Téli gumiabroncsoknál legalább 4-5 milliméter a javasolt barázdamélység.

Az abroncsok állapotának ellenőrzése során nem csak a kopásra, hanem a különböző sérülésekre is figyelnünk kell. Ha például azt tapasztaljuk, hogy az abroncsunkba egy idegen tárgy ékelődött bele, minél előbb keressünk fel egy szervizt. Szerencsére a legtöbbször a sérült abroncs még megjavítható, ha azonban a szakemberek is menthetetlennek ítélik, akkor új abroncsot kell vásárolnunk.

A szezonális abroncs cseréjének fontosságáról nem szabad megfeledkezni! Télen téligumit, nyáron pedig nyárigumit kell használnunk, a cserét pedig tavasszal és ősszel kell lebonyolítanunk. Ha tavasszal a hőmérő higanyszála már tartósan +7 fok fölött marad, szükségünk lesz egy nyári gumiabroncs szettre.

Megfelelő tárolás és használat mellett egy jó minőségű gumiabroncs élettartama akár a 10 évet is elérheti, de az idő múlásával ezek az autógumik is veszítenek a teljesítményükből. Egy ennyi idős abroncsnál már a gumi belsejében lezajlanak azok a kémiai folyamatok, melyek befolyásolhatják az abroncs viselkedését és teljesítményét. Éppen ezért az általános ajánlás azt foglalja magába, hogy egy gumiabroncs maximum 10 évig használható biztonsággal, akkor, ha a felületén semmilyen elváltozást, sérülést nem találunk. A gumi korát pedig az abroncs oldalfalán lévő DOT-számból tudjuk kiolvasni.

Így tudod meghosszabbítani egy gumiabroncs élettartamát

Legyen szó téli-, vagy nyárigumiról, esetleg négyévszakos abroncsról, egy biztos: Minden autótulajdonos annak örülne, ha a lehető leghosszabb ideig tudná azokat használni. Az abroncsok élettartamát legtöbbször az befolyásolja, hogy hogyan használják azokat.

Akik szeretnek száguldozni, és intenzíven gyorsulni az utakon, majd hirtelen fékezéssel szoktak megállni, biztosan gyakrabban fognak új abroncs szettet vásárolni, mint akik a kimért, és nyugodt vezetést részesítik előnyben. Az abroncs élettartama természetesen a minőségén is múlik. Bár a prémium minőséggel rendelkező gumiabroncsok valóban drágábbak, de a magas minőségüknek köszönhetően ezek a gumik jellemzően sokkal tovább használhatóak, mint olcsóbb társaik.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Autó

Hirdetés

További cikkek