Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Magyarországon megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma

10perc.hu
2024. 01. 09.
Magyarországon megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejegyzése szerint 2023-ban megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma Magyarországon.

A 2022-es évben 21 ezer új zöld rendszámos járművet helyeztek forgalomba, 2023-ban pedig ez a szám 22 651-re ugrott. A 2023-ban forgalomba helyezett zöld rendszámos járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt.

A 2023-as év végén összesen már több mint 86 ezer klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon. A teljes magyarországi állományból mintegy 45 ezer a tisztán elektromos személygépkocsi, közel 3 ezer a tisztán elektromos tehergépkocsi, körülbelül 500 a környezetkímélő motorkerékpár, 206 a tisztán elektromos autóbusz.

A fővárosban a zöld rendszámos járművek száma meghaladta a 34 ezret, vidéken pedig az 52 ezret. 2023 végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos gépjárművek aránya a 60 százalékot.

Az EM hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia, a kormány a környezetterhelés mérséklésében, a klímavállalások teljesítésében meghatározó szerepet szán a közlekedés zöldítésének. Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belsőégésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek