Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Hidrogénnel és napenergiával működő járműt mutattak be Dubajban

Forrás: MOME
2023. 12. 12.
Hidrogénnel és napenergiával működő járműt mutattak be Dubajban

A két magyar egyetem együttműködésében készült jármű forradalmasíthatja a városi áruszállítást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű, hidrogénnel és napenergiával működő járműt mutatott be a dubaji klímacsúcson. A háromkerekű, multifunkcionális szállító járműt december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson.

A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba
A teherszállító jármű a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve hidrogénnel és napenergiával működik. Különlegessége, hogy saját mesterséges intelligenciával dolgozik, amely az útvonal forgalmi viszonyai alapján, maga tervezi meg a kétféle energiaforrás ideális arányú felhasználását.

A jármű hatótávolsága egy feltöltéssel 250 kilométer. A járművet kifejezetten városi utakra, rövid távú használatra tervezték, futároknak, vagy árufeltöltésre. Elöl egy kétszemélyes kabin, míg hátul egy kisebb raktér kapott helyett.

A projekt célja a fenntartható technológiákat felhasználó, előremutató jármű koncepciójának megalkotása volt, mely a zöld hajtáslánc mellett olyan innovatív részleteket tartalmaz, mint a programozható LED kommunikációs panel, vagy az AI-val vezérelt környezet figyelő kamera rendszer.

A jármű műszaki fejlesztéséért a Neumann János Egyetem Járműtechnológiai Kutatócsoportja felelt, míg a formaterv és a user interface a MOME Mobility Design Lab szakembereinek keze alól került ki.

A MOME részéről a projektet Ruppert Dániel oktatónk vezette, a fejlesztésben részt vett Húnfalvi András a MOME smart mobility specializációjának oktatója, valamint a Mobility Design Lab végzős tervező hallgatói: Kiss Botond Levente, Treffler Máté, és Elek Bálint is.

Az együttműködés keretében a MOME Mobility Lab feladata volt a jármű formatervezése, illetve a jármű vizuális identitásának megalkotása
A csapat célja volt, hogy az autó koncepcióban szereplő innovatív technikát különleges megjelenéssel ruházza fel. A jármű formai kialakításánál a célszerűséget és a modern megjelenést tartották szem előtt, egy olyan formavilágot hoztak létre, amely a jövőbemutató technológiákat emberközeli módon integrálja.

A magyarországi egyetemek közül kizárólag a MOME és a Neumann János Egyetem képviselte országunkat az ENSZ Dubajban rendezett klímacsúcsán. A COP28 klímacsúcson, a Neumann János Egyetem standjánál, a jármű bemutatásán részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szemerey Szabolcs a Neumann János Egyetemért Alapítvány stratégiai igazgatója és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért alapítvány kurátora és Kun Krisztián, NJE Járműtechnológiai Kutatócsoport vezető.

A MOME és a Neumann János Egyetem korábban már dolgozott közös projekten: a SUPERMOTO motorkerékpár Abu Dhabiban mutatkozott be nagy sikerrel.

Főkép forrása:
MOME
Címkék:
#Dubaj

Hirdetés

További cikkek