Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ausztriába mennél autóval? Iszonyatos büntetést kaphatsz, ha nincs a kocsidon téli gumi

10perc.hu
2023. 11. 01.
Ausztriába mennél autóval? Iszonyatos büntetést kaphatsz, ha nincs a kocsidon téli gumi

Ha nem tartja be a november 1-jétől érvényes szabályt Ausztriában, baleset okozása esetén akár 5000 eurós büntetést is kaphat.

A sielok.hu arra figyelmezteti a magyarokat, hogy 2008. január elsején vezették be a téli időszakban kötelező gumihasználatot Ausztriában. Azóta november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére.

Ez pedig azt jelenti, hogy november 1-jétől Ausztriában fel kell szerelni a téli gumiabroncsokat. Az autoszektor.hu szerint a futófelület mélységének egész télen legalább négy milliméteresnek kell lennie, a szezon elején pedig körülbelül hat milliméteres mélység az elvárt. A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük. Hólánc azonban csak teljesen hóval borított útszakaszokon használható.

Országúti ellenőrzésnél a nem megfelelő abroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik. Baleset esetén a bírság elméletileg akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről és a biztosítók sem szoktak fizetni ilyen esetekben.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Autó

További cikkek