388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Jogosítványőrület: a kezdők nem vezethetnének éjszaka

10perc.hu
2023. 09. 29.
Jogosítványőrület: a kezdők nem vezethetnének éjszaka

Újabb részletek derültek ki azokból az uniós tervekből, melyek megreformálnák a vezetői engedély megszerzését.

Ahogy arról a 10perc.hu is beszámolt, az Európai Unió a közlekedés biztonságának növelése érdekében új irányelv kiadására készül. Nagy vihar kavart az a javaslat, amely bizonyos sebességhatár és járműtömeg esetén speciális B+ kategóriás jogosítványt követelne meg a személyautók vezetőitől is.

A tervezett intézkedések azonban nem merülnek ki ennyiben, a merkur.de arról ír, hogy a kezdő sofőrökre is új szabályok vonatkoznak majd. A kezdő vezetők a kutatások szerint általában kevésbé kockázatkerülők, és statisztika alapján nagyobb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési balesetnek és válnak halálos áldozattá.

A bizottság ezért különleges szabályokat szeretne a kezdő sofőrökre. Az egyik legfontosabb, hogy friss jogosítvánnyal legfeljebb 90 kilométer/órás sebességgel lehetne közlekedni – még autópályán is. Emellett szintén szerepel a tervezetben, hogy éjszakai vezetési tilalmat vezetnének be az esetükben – a javaslat szerint éjféltől reggel hat óráig.

A harmadik változtatás nélkül az egész EU-ban egységes lenne a jogosítványszerzés alsó korhatára. Szintén egységes korhatára lenne az új B+ jogosítványnak is: csak 21 éves kor felett lehetne olyan vezetői engedélyt szerezni, amellyel 1800 kilogramm feletti járműveket lehet vezetni.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek