Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

A legendás Skodák története és hagyatéka (x)

10perc.hu
2023. 09. 21.
Szponzorált tartalom
A legendás Skodák története és hagyatéka (x)

A Skoda hamisíthatatlan ikon az autógyártás történelmében. Nem csoda, hogy a mai napig milliók vonzódnak hozzá. Milyen módon varázsolható biztonságossá a használt autó vásárlása?

Nincs baj azzal, ha a Skoda iránti szerelem mindent visz! Sőt! A régebbi autók pont ugyanolyan jól helytállhatnak, mint az új modellek. Viszont használt kocsi vásárlásánál fokozottan lényeges az előtörténetet leellenőrizni, magyarul azt, hogy milyen hagyatékkal is rendelkezik az adott jármű.

A carvertical.com/hu/alvazszam-lekerdezes oldalon ez pillanatok alatt megvalósítható. Első lépésben az alvázszám megadása után a dekódolás közbenjárásával olyan adatok csalogathatóak elő, amiknek az ismeretében könnyű eldönteni, hogy az eladó megbízható-e, és vele együtt a felkínált autó milyen kategóriába sorolható. Például egyértelművé válhat, hogy a bediktált alvázszám létezik-e. Sokan már ezen a legelső banánhéjon elcsúsznak. Aztán az is kiderülhet, hogy valóban az érintett autó tartozik-e a megadott alvázszámhoz. Ez szintén egy olyan információ, ami az eladó megbízhatóságát megerősíti, vagy éppen megkérdőjelezi.

A személyes „hagyaték” is felderíthető?
Természetesen! A komplett előtörténet lekérésével minden múltbeli mozzanat, minden lényeges adat, információ, fénykép, dokumentum lekérhető, ami csak elérhető, megszerezhető. Nevezhetjük akár teljes átvilágításnak is a folyamatot, amely során mindenre fény derül, ezáltal a megvásárolni kívánt autó előnyös, valamint hátrányos tulajdonságai is.

Mire elég és mire nem az általános típushibák ismerete?
Ha megvan, hogy melyik Skoda a befutó, akkor néhány másodperc alatt felderíthető az a lista, ami az úgynevezett tipikus meghibásodásokat veszi sorra. Minden fajtának vannak gyenge pontjai, amik visszatérően jelentkeznek, és amiket egyébként általában a szakemberek kívülről fújnak.

Nyilván ez a tudás abszolút hasznos, viszont amikor használt autó vásárlásáról beszélünk, akkor nem elégséges. Arra például megfelel, hogy egyfajta szűrőként funkcionáljon, hiszen a segítségével az igazán problémás szériák teljesen kikerülhetőek. Szűrőnek tehát tökéletes, de a konkrétumok akkor is nélkülözhetetlenek, mégpedig a megvásárolni kívánt autóra vonatkoztatva. Mert majdnem mindegy, hogy az adott sorozatra úgy nagy általánosságban mi a jellemző, ha közben olyan alapvető adatok nem állnak rendelkezésre a kiszemelt modellel kapcsolatban, mint a valóban megtett kilométerek száma, vagy éppen az évek során „begyűjtött” büntetések tételes listája, esetleg a sérülések, illetve azok javíttatásainak története. Márpedig csak ezek alapján alkotható teljes kép, ami végül a vásárlás ellen vagy mellett szól.

Íme, néhány sztár az elmúlt közel három évtizedből!
Népszerű modell a Skoda Favorit (1987), a Skoda Octavia I. (1996), a Skoda Kodia Q (2016), a Skoda Citigo iV (2019). Ugyanebben az évben, azaz 2019-ben jelent meg a Skoda Superb iV, ami már hibrid változatban is megvásárolható, valamint a Skoda Octavia IV és a Skoda Vision iV négyajtós kupé.

S ez tényleg legfeljebb csupán a jéghegy csúcsa, mivel már az 1910-es évektől kezdődően szorgoskodott a cég azzal a céllal, hogy megbízható, mégis megfizethető modellekkel örvendeztesse meg a nagyvilágot. A több, mint egy évszázados tapasztalat azt mutatja, hogy ez bizony sikerült.

Főkép forrása:
Unsplash (Martin Katler)

További cikkek