Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Dániában akár el is adhatják az ittas és gyorshajtó sofőrök autóit! Te támogatnád ennek az itthoni bevezetését?

10perc.hu
2023. 09. 11.
Dániában akár el is adhatják az ittas és gyorshajtó sofőrök autóit! Te támogatnád ennek az itthoni bevezetését?

Kétszer is meggondolja az ember, hogy belefér-e egy sör elfogyasztása vezetés előtt.

Az elmúlt hónapok hajmeresztő közlekedési balesetei és tragédiái után érdemes megnézni, hogyan kezelik a kihágásokat elkövetőket azokban az országokban, ahol világszinten a legbiztonságosabb a közlekedés – írja az Alapjárat.

A lap szerint a sorban a második helyen Dánia áll Svédország után, ahol elég extrém büntetés vár a gyorshajtókra, az ittasan vezetőkre, valamint az agresszív sofőrökre. Az országban már egy 2,01 ezrelékes alkoholszintes mérés után is simán lefoglalhatják az autónkat. De ugyanúgy járnak el, ha csak 1,2 ezrelék van a vérünkben és korábban már jártunk ugyanígy, tehát visszaesők vagyunk.


Dániában már egy 2,01 ezrelékes alkoholszintes mérés után is simán lefoglalhatják az autónkat   Fotó: Freepik


Az országban akkor is elvehetik az autót, ha a megengedett sebesség kétszeresével, vagy autópályán legalább kétszáz km/órával hajtunk. A lefoglalást a hatóságok akár a helyszínen is megtehetik. Ez akkor is lehetséges, amikor agresszívan állunk a többi közlekedőhöz és veszélyeztetjük őket különböző módokon.

A lefoglalt autókról később a bíróság dönt: megeshet, hogy azt visszaadják a sofőrnek, de az is lehet, hogy a rendőrség elárverezi a járművet, és az így kapott összeg az államkasszába vándorol.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Autó

További cikkek