Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Tovább drágultak a garázsok Magyarországon

10perc.hu
2023. 08. 13.
Tovább drágultak a garázsok Magyarországon

A tavalyi 6,31 millió forintról idén 7,76 millió forintra emelkedett az országos átlagár, ami 23%-os növekedést jelent.

Az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt a kiadó és eladó parkolóhelyek kínálata Magyarországon, Budapesten az eladó garázsok átlagára tovább emelkedett, eközben a bérleti díjak változatlanok maradtak, írja a Pénzcentrum.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy egy-egy ilyen vis maior esemény a tapasztalatok alapján sok károsultat és még több szerencsés, kármentes autótulajdonost ösztönöz, hogy védett helyen parkolja a kocsiját. Ezek a kiugrások viszont nem billentik ki a kereslet és kínálat stabil növekedését a megszokott mederből.

Az igények növekedése a kínálat szűkösségével párosítva olyan dinamikus helyzetet eredményez a garázspiacon, mintha hetente csapna le egy-egy komolyabb vihar az autósokra. Az Otthon Centrumnál pedig úgy látják, az emberek jellemzően nem egy esemény alapján döntenek nagyobb, hosszabb távú kiadásaikról.

Az ingatlan.com adatbázisa alapján az eladó és kiadó garázsok kínálata egyaránt erősödött az elmúlt 12 hónapban. Tavaly augusztus elején még csak 760 eladó és 1570 kiadó garázshirdetésből válogathattak az érdeklődők, most viszont már 1800 eladó és 1900 kiadó garázsból választhatnak a parkolóra vágyó keresők. Ez 120 százalékos növekedésnek felel meg az eladó kategóriában és 21 százalékos bővülés a kiadó garázsok esetében.


A viharok miatt még több autótulajdonost ösztönöz, hogy védett helyen parkolja a kocsiját      Fotó: Freepik


Az áraknál viszont már sokkal kisebb a változás az eladó és kiadó parkolók között. Budapesten az eladó garázsok átlagára 6,2 millió forintról 7,5 millió forintra nőtt, miközben a kiadó garázsokat átlagos bérleti díja változatlanul havi 25 ezer forint maradt. A megyeszékhelyeken 7,2 millióról 7,5 millióra nőtt a garázsok átlagára, miközben a havi bérleti díj ugyanúgy 25 ezer forint maradt átlagosan.

A garázs árak dinamikusan emelkedtek és úgy tűnik ez a tendencia egyelőre idén sem tört meg, a tavalyi 6,31 millió forintról idén 7,76 millió forintra emelkedett az országos átlagár, ami 23%-os növekedést jelent. A kiadási árakban viszont nem tapasztaltak áremelkedést, idén országos átlagban 25 ezer forintért lehet garázst bérelni. 

A vidéki városokban is ötmillió forint felett lehet garázst vásárolni, a nagyobb városok belvárosi részein inkább 6-8 millió forint az átlag, de a dupla garázsok árai, a fővárosi árakkal versenyeznek, ahol inkább 7-10 milliós vételi árak fordultak elő.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek