Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Használt autó eladása esetén a magánszemélynek is garanciát kell vállalnia a járműért

10perc.hu
2023. 07. 03.
Használt autó eladása esetén a magánszemélynek is garanciát kell vállalnia a járműért

Fontos mindig megnézni, hogy ki szerepel a szerződésen eladóként, mert eltérő szabályok vonatkoznak a magánszemélyként és a kereskedőként eladókra.

Az autóért általában komolyabb összeget fizetünk, ezért megnyugtató a gondolat, hogy probléma esetén vissza tudjuk vinni. Az új autónál jogszabály határozza meg a kötelező jótállás idejét, amely három év, ugyanakkor ennél hosszabbat is kínálhatnak az egyes autómárkák. Ám használt autó vásárlása esetén is van-e felelőssége az eladónak az autó hibáiért?

„Nem csupán az új autó vásárlásakor jár az eladó jótállása, hanem a magánszemélynek is hasonló garanciát kell adnia használt autója eladásakor. Az eladó mindenekelőtt köteles tájékoztatni a vevőt minden lényeges körülményről, míg a vevő is köteles tájékozódni” – mondta el a Napi.hu-nak Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztályának szakértője.

A vevő a megvásárolni kívánt gépjárművet megtekintheti, megvizsgálhatja. Ezzel a lehetőséggel érdemes élni, ugyanis a hibákra, amelyeket a vevő kellően gondos, ésszerű megtekintés mellett felismerhetett volna, úgy kell tekinteni, mint amelyeket elfogadott és az autót ezek ismeretében vette meg.

A használt autó eladója nem felel azért a hibáért, amelyet vásárláskor közölt a vevővel, vagy amelyről a vevőnek tudnia kellett. Ha tehát a későbbiekben olyan hibát észlel a vevő, amelyről a vásárláskor nem tájékoztatták, illetve azt fel sem kellett volna ismernie, az ilyen hibáért felel az eladó. Ezek az úgynevezett rejtett hibák, amelyekért úgynevezett kellékszavatossági kötelezettsége van az eladónak.


Ha kereskedőtől vásárolunk, akkor a kellékszavatosság ideje két év      Fotó: Pixabay


A vevő választása szerint kijavítást vagy kicserélést kérhet, kivéve, ha teljesítése lehetetlen, vagy ha az az eladónak aránytalan többletköltséget eredményezne. A vevő az ellenszolgáltatás arányos leszállítását is igényelheti. Ha a kijavítást választja a vevő, a hiba kijavításának várható költségét akkor is követelheti, ha a kijavítás ténylegesen még nem történt meg. Természetesen a költségekkel tételesen el is kell majd számolni.

Ha magánszemélytől vásárolunk használt autót, akkor a kellékszavatossági kötelezettsége egy évig áll fenn az eladónak. Ha kereskedőtől vásárolunk, akkor a kellékszavatosság ideje két év, de figyelni kell arra, hogy a szerződésben lerövidíthető egy évre.

Ha kereskedőtől vásárolunk, 6 hónapig az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka az adásvétel időpontja után keletkezett. Magánszemélyek közötti vásárlás esetén ellenkező a helyzet, ilyenkor a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba oka már fennállt az eladáskor is.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek