Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Jön az egynapos autópálya-matrica?

10perc.hu
2023. 06. 14.
Jön az egynapos autópálya-matrica?

2024-től a tagállamoknak biztosítania kell napi, heti, havi és éves matricákat a személyautóknak és a nehézgépjárműveknek.

Egy 2022-ben elfogadott európai uniós határozat nagy változást hozhat a magyar sofőrök életében. A rendelet szerint minden tagállam számára kötelező érvényű napi sztráda-matrica bevezetése, ám egyelőre arról nincs információ, hogy Magyarországon zajlik-e az egynapos matricák előkészítése.

A szabályozás a személygépjárművek esetén napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat követel meg. A rendelet szerint a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát.

A Totalcar szerint a jelenlegi éves díjakkal számolva így alakulnának hazánkban a matricaárak. Az éves jegy jelenleg 49 190 forint, így a napi jegy 4427 forint körül mozoghat majd. A heti jegy 5410 forintba kerülhet majd, míg a tíznapos engedély 5902 forintba. A havi úthasználat max. 9346 forint, a kéthavi pedig 14 757 forint lehet.

Főkép forrása:
NÚSZ
Címkék:
#Autópálya

További cikkek