Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Megvetted már az idei matricádat? Ha nem, igyekezz, mert szerdától horrorbüntetést kockáztatsz

10perc.hu
2023. 01. 29.
Megvetted már az idei matricádat? Ha nem, igyekezz, mert szerdától horrorbüntetést kockáztatsz

A tavalyi éves országos és megyei matricák január 31-én éjfélig használhatók, február 1-től pedig már a megemelt büntetést kell annak fizetnie, aki érvényes matrica nélkül hajt rá a díjköteles utakra.

Igencsak igyekeznie kell azoknak az autósoknak, akik még nem vásárolták meg a 2023-ra érvényes autópálya-matricákat, ugyanis a tavalyiak már csak január 31-e éjfélig érvényesek. Valamennyi matrica ára drágább lett, hiszen az országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 5 százalékkal többet (49 190 Ft) kell fizetni, míg a 2023-as éves megyei matricák ára pedig 5720 forintra emelkedett.

A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint az eddigi 5210 forint után, a tíz napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágult az idei 3820 forintról. Az általában rövidebb időszakokra vásárlóknak is érdemes fontolóra venni az éves jogosultság megvásárlását: 2023-ban 9 darab heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétett díjtáblázat nemcsak valamennyi kategória árait tartalmazza, hanem az esetleges büntetési tételeket is, melyek szintén alaposan drágultak tavalyhoz képest. A díjköteles utak matrica nélküli használata esetén a D1 kategóriában például 60 napon belüli fizetésnél 18 750, azon túl 74 970 forintra nőtt a büntetés összege. A kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak éves országos matrica utólagos megvásárlásával is.

Főkép forrása:
NÚSZ

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés