Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Noha nem ügyetlenebb sofőrök, a nők többsége kényszerből vezet autót

10perc.hu
2022. 10. 21.
Noha nem ügyetlenebb sofőrök, a nők többsége kényszerből vezet autót

A hölgyek gyakrabban vallják be a vezetéssel kapcsolatos félelmeiket, míg a férfiak, ha van is bennünk bizonytalanság, inkább belevágnak egyedül a gyakorlásba.

A szükség nagy úr, ezért sokan veszik elő a fiókból a több éve félretett jogosítványukat, amikor úgy hozza az élet, hogy muszáj autóba ülni. Vagy azért, mert kicsi gyerekeket kell fuvarozni iskolába, edzésre, különórákra, vagy azért, mert egy hozzátartozó betegszik meg, és őt kell szállítani.

Az ilyen esetekben azok, akik ritkán – akkor is kényszerből – vezetnek, stresszelni kezdenek, félnek attól, ha hibáznak, annak milyen következményei lesznek. A wmn.hu által megkérdezett szakember elárulta, bár elsősorban nők kérnek segítséget a gyakorláshoz – ügyfeleik kb. 85 százaléka nő –, ez nem jelenti azt, hogy ők ügyetlenebbek sofőrök lennének a férfiaknál.

Bányai László, a VezessJol ügyvezetője sok éve foglalkozik rutintalan, a vezetési rutinból kiesett sofőrökkel. Ahogy ő fogalmaz, gyakorlóik vannak, nem tanulóik, hiszen a hozzájuk fordulóknak már van jogosítványuk, csak valamilyen okból bizonytalanok az utakon, ezért vesznek pluszórákat.

Az a tapasztalatom, hogy a nők gyakrabban vallják be a vezetéssel kapcsolatos félelmeiket. A férfiak, ha van is bennünk bizonytalanság, inkább belevágnak egyedül a gyakorlásba – sajnos sokszor baleseteket okozva. A nők empatikusabban, felelősségteljesebben állnak ehhez a kérdéshez is” – vélekedett a szakember.


Sok nő azért nem vezet, mert a párja gyakorta megalázta vezetés közben     Fotó: freepik.com


Bányai László úgy tapasztalja, a nők motivációja a vezetés újrakezdésére a segítés általában. Ami pedig a legnagyobb nehézséget okozza az újrakezdésben, az nem az ügyetlenség, hanem az önbizalomhiány.

Gyakorló autókkal is sok negatív tapasztalatunk van. Három másodperccel később indul a gyakorló, már dudálnak. Női vezetőktől amúgy több együttérzést tapasztalunk, segítőkészebbek. Volna mit fejlődniük ezen a téren az autósoknak, elsősorban a férfiaknak, az tény” – árulta el az oktató.

Hozzátette, mindig elmondja a gyakorlóinak, hogy nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani ezeknek a türelmetlenkedéseknek.

Mi van, ha dudál?! Befolyásol bármit is? Nem mindegy, mit gondol az a vadidegen ember, aki elfeledte, hogy volt ő is kezdő?” – fogalmazta meg az egyébként jogos kérdéseit Bányai László.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek