Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

A többség már lecserélné autóját, ha kell, akkor saját forrásból

10perc.hu
2022. 05. 07.
A többség már lecserélné autóját, ha kell, akkor saját forrásból

A cserénél az ár meghatározó szempont, de a leendő vásárlók fontosnak tartják a biztonságot és a gazdaságos üzemeltetést.

Érdekes felmérést tett közzé a EY. A nemzetközi tanácsadó cég reprezentatív kutatásából – melyben 20 és 60 év közötti aktív autóhasználók vettek részt – egyértelműen kiderült, hogy a magyar autósok 70 százaléka öt éven belül lecserélné az autóját, de benzines autót már csak feleennyien vennének.

A megkérdezettek 26 százaléka vásárolna hibrid hajtású gépkocsit, 9 százalékuk elektromost, 8 százalék dízelüzeműt. A 2020-as visszajelzésekhez képest a benzines autók népszerűsége 7, a dízeleké 8 százalékponttal csökkent, ugyanakkor a hibrideké 8, az elektromosoké pedig 3 százalékponttal nőtt.



A cserénél az ár meghatározó szempont, de a leendő vásárlók fontosnak tartják a biztonságot és a gazdaságos üzemeltetést, emellett a tapasztalataikat is mérlegelik, amikor járműtípust választanak. A márkahűség leginkább az alacsony szervizdíjakon és a hűségprogramokon múlik.

Használt autó vásárlásakor 61 százalék figyelembe veszi a futásteljesítményt is, míg 43 százalék hivatalos kereskedéstől vásárolna. Saját forrásból 55 százalék vásárolna, a többiek kölcsönt vennének föl. A 30 év alattiak akár egy évet is várnának a gépkocsijukra, az idősebbeknek alig az ötöde volna ilyen türelmes, inkább készletről választana.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek