Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Percenként egy Model Y-t akar gyártani a Tesla

10perc.hu
2021. 05. 18.
Percenként egy Model Y-t akar gyártani a Tesla

A tervezett júliusi kezdés helyett legkorábban az év végén indulhat a termelés az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla Berlin mellett épülő első európai üzemében.

Elképesztő tervekkel vágott bele első európai gyárának megépítéséhez a Tesla. A 2019 novemberében bejelentett, négymilliárd dolláros (1160 milliárd forint) beruházás így nagyban átalakult, és a változtatásokhoz a hatóságok hozzájárulását is meg kell szerezni. Ugyanis eredetileg présüzemet, karosszériaüzemet és fényező üzemet terveztek a gyártmányok összeszerelésére szolgáló csarnokok mellett. A legújabb tervek alapján mindezekhez még hozzájön miszerint egy akkumulátorgyártó üzem is.Grünheide nevű településnél, Berlin határától alig 10 kilométerre délkeletre egy 300 hektáros területen, amelyen tavaly nyáron elkezdődött a Gigafactory 4 nevű gyár építése, ám az akkumulátorüzemhez szükséges engedélyek kiváltása legalább három hónappal meghosszabbíthatja az engedélyeztetési eljárást – ennek hatására maga az építkezésre váratlanul ellátogató cégvezető, Elon Musk számolt be.

Remélhetőleg az év végén elindul a munka, de nehéz pontos előrejelzést adni, mert autót csak akkor lehet gyártani, ha megvan hozzá az összes alkatrész” – jelentette ki Musk.Márpedig nem alapterveket szőnek a berlini gyár kapacitásával kapcsolatban. Az első európai Tesla-gyárban – ahol 12 ezer új munkahelyteremtést tűztek ki célul – a Model Y új változata készül majd, a tervek szerint évente 500 ezer darab, vagyis nagyjából percenként egy. Más kérdés, hogy a piac képes lesz-e mindezt felszívni.

Főkép forrása:
Tesla

További cikkek