395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Végig kihasználtad a hitelfizetési moratóriumot? Mutatjuk, mi vár rád januártól…

10perc.hu
2022. 12. 20.

A moratórium ideje alatt felhalmozott kamatot a bankok nem kérhetik el egy összegben az adósoktól, azt a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetniük.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentése szerint 2022. év végével búcsút mondhatunk a fizetési moratóriumnak, vagyis a még mindig moratóriumban lévő hitelek törlesztését január 1-től folytatni kell. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, mire számíthatnak azok, akik végig, vagyis 33 hónapig kihasználták a lehetőséget.

A törlesztési moratóriumot – más néven fizetési szüneteltetést – 2020. március 18-án hívta életre a kormány a COVID járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére, sokan ugyanis nem tudták volna fizetni a hiteleiket. A moratórium eredetileg minden hitelre automatikusan vonatkozott, vagyis a 2020.03.18-ig folyósított kölcsönök törlesztőrészletét nem kellett megfizetniük az adósoknak.

A meg nem fizetett kamatot azonban a bankok nem engedik el, azt később vissza kell fizetni. Fontos, hogy a moratórium ideje alatt felhalmozott kamatot a bankok nem kérhetik el egy összegben az adósoktól, azt a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetniük. Ráadásul az összegyűlt összeg maga nem kamatozik, így az gyakorlatilag olyan, mintha kamatmentes kölcsönt kapott volna az adós.





További fontos szabály, hogy a moratórium utáni havi törlesztő nem emelkedhet kifejezetten a moratórium miatt. Mivel a moratórium alatt meg nem fizetett kamatot végül vissza kell fizetni, ez csak úgy kivitelezhető, ha a kölcsön futamideje meghosszabbodik, vagyis valamelyest hosszabb lesz a futamidő, mint eredetileg volt.

Azoknál azonban, akik az utolsó pillanatig benne maradnak a moratóriumban, komoly kamatfizetési kötelezettség halmozódik fel. A törlesztőrészlet nem emelkedhet a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatok és díjak miatt. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen ugyanannyit fog valaki törleszteni, mint amennyit 2020 februárban fizetett. Az eltelt idő alatt ugyanis számos meglévő kölcsön kamata megemelkedett.

Márpedig a kamatemelkedés miatti törlesztőrészlet növekedéstől nem véd a moratórium, illetve az ahhoz kapcsolódó futamidő kitolás. Vagyis, igenis szembesülhetnek az adósok a fizetési kötelezettség emelkedésével. Bár azt ki kell hangsúlyozni, hogy az érvényben lévő kamatstopok ezt az emelkedést ideigenesen mérsékelhetik.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek