393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Sok embernél okozhat gondot a törlesztési moratórium lejárta

10perc.hu
2021. 05. 14.
Sok embernél okozhat gondot a törlesztési moratórium lejárta

Már folynak az egyeztetések, miként lehet átsegíteni a kezdeti nehézségeken azoknak, akik nem tudják azonnal fizetni a tartozásukat.

A háztartások 59 százaléka élt a hitelmoratórium lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan. Most, hogy közeledik az a nap – 2021. július 1. –, amikor mindenki számára újraindulnak a törlesztési kötelezettségek, sokan vannak olyanok, akiknek az újbóli fizetés bizony komoly terheket ró a családi kasszára. Fontos tudnivaló, hogy a moratóriumban részt vevők számára az adott időszakra nem a hiteleik erre eső részét és a kamatokat engedte el az állam illetve a bankok, hanem a szüneteltetés alatt összegyűlt kamatot egyenlő részletekben elosztják a hátralévő törlesztők között. Ám mivel az összegyűlt kamat nem tőkésedik, vagyis ezután már nem számolnak fel kamatot a bankok, azaz nincsen kamatos kamat.



A másik fontos tudnivaló, hogy a hitelek törlesztője nem emelkedik, hanem a futamidő nő meg, amíg a tartozását mindenki rendezi. Ám a járványhelyzet miatt sokan még mindig nem kerültek olyan anyagi helyzetbe, hogy amit a covid előtt ki tudtak fizetni, most a lecsökkent bevételeik miatt egyáltalán nem, vagy csak részletekben tudják majd újra törleszteni a pénzintézetek számára.

A helyzet megoldására a Magyar Bankszövetség támogatja azt az elképzelést, hogy a rászorulók – a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások – célzott segítséget kaphassanak a törlesztési moratórium után. A hogyanról már megkezdődtek az egyeztetések, ám a bankoknak a betéteseik védelme miatt nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk.



A Magyar Nemzeti Bank szakértői a rendelkezésre álló adatok alapján úgy vélik, a moratórium kivezetése a vállalati hitelállomány 12 százalékánál és a háztartási hitelek 10 százalékánál jelent kockázatot, és náluk el tudnának képzelni, hogy fokozatosan térjenek vissza a teljes törlesztéshez. Végleges döntés heteken belül várható.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek