EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Sok embernél okozhat gondot a törlesztési moratórium lejárta

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Már folynak az egyeztetések, miként lehet átsegíteni a kezdeti nehézségeken azoknak, akik nem tudják azonnal fizetni a tartozásukat.

A háztartások 59 százaléka élt a hitelmoratórium lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan. Most, hogy közeledik az a nap – 2021. július 1. –, amikor mindenki számára újraindulnak a törlesztési kötelezettségek, sokan vannak olyanok, akiknek az újbóli fizetés bizony komoly terheket ró a családi kasszára. Fontos tudnivaló, hogy a moratóriumban részt vevők számára az adott időszakra nem a hiteleik erre eső részét és a kamatokat engedte el az állam illetve a bankok, hanem a szüneteltetés alatt összegyűlt kamatot egyenlő részletekben elosztják a hátralévő törlesztők között. Ám mivel az összegyűlt kamat nem tőkésedik, vagyis ezután már nem számolnak fel kamatot a bankok, azaz nincsen kamatos kamat.


2021. július 1-től mindenki számára újraindulnak a törlesztési kötelezettségek    Fotó: freepik.com


A másik fontos tudnivaló, hogy a hitelek törlesztője nem emelkedik, hanem a futamidő nő meg, amíg a tartozását mindenki rendezi. Ám a járványhelyzet miatt sokan még mindig nem kerültek olyan anyagi helyzetbe, hogy amit a covid előtt ki tudtak fizetni, most a lecsökkent bevételeik miatt egyáltalán nem, vagy csak részletekben tudják majd újra törleszteni a pénzintézetek számára.

A helyzet megoldására a Magyar Bankszövetség támogatja azt az elképzelést, hogy a rászorulók – a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások – célzott segítséget kaphassanak a törlesztési moratórium után. A hogyanról már megkezdődtek az egyeztetések, ám a bankoknak a betéteseik védelme miatt nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk.


Elkezdődtek a tárgyalások, hogy a rászorulók – a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások – célzott segítséget kaphassanak a törlesztési moratórium után     Fotó: freepik.com


A Magyar Nemzeti Bank szakértői a rendelkezésre álló adatok alapján úgy vélik, a moratórium kivezetése a vállalati hitelállomány 12 százalékánál és a háztartási hitelek 10 százalékánál jelent kockázatot, és náluk el tudnának képzelni, hogy fokozatosan térjenek vissza a teljes törlesztéshez. Végleges döntés heteken belül várható.