393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Segítünk, mi számolható el anyagköltségként a lakásfelújítási támogatáshoz

10perc.hu
2021. 11. 15.

A támogatási összegen – maximum 3 millió forint – belül fele-fele arányt kell képviselnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, ám ez utóbbiak közül egyáltalán nem egyértelmű, hogy mit fogad el, illetve mit nem az Államkincstár.

Augusztus végéig mintegy 26 ezer család igényelte meg az Otthonfelújítási támogatást, közülük 13 ezren már vissza is kapták a Magyar Államkincstártól a felújítási költségek egy részét. Bár a támogatás maximális összege 3 millió forint, eddig családonként körülbelül 1,8 millió forint volt az átlagos igénylési összeg, ami azt jelenti, hogy sokan nem használják ki teljes egészében a lehetőséget.

Ennek egyik oka lehet az, hogy a támogatási összegen belül fele-fele arányt kell képviselnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, ám ez utóbbiak közül egyáltalán nem egyértelmű, hogy mit fogad el, illetve mit nem az Államkincstár. Ezért a bankmonitor.hu szakértői összegyűjtöttek minden fontos információt az elszámolható tételekről.

A 2021. év eleje óta elérhető Lakásfelújítási támogatás remek lehetőség azon családoknak, akik legalább egy gyermeket nevelnek és szeretnék otthonukat komfortosabbá, korszerűbbé varázsolni némi állami segítséggel. A támogatással ugyanis a munkálatok teljes költségvetésének fele, de legfeljebb 3 millió forint utólag visszaigényelhető.


Csak azokról az anyagokról lehet számlát elszámoltatni, amit fel is használnak a felújítások alkalmával     Fotó: freepik.com


A munkadíjat és az anyagköltséget az igénylőknek előre meg kell finanszírozniuk, a támogatást pedig utólag kaphatják meg, miután a felújításhoz kapcsolódó számlákat benyújtották a Magyar Államkincstár felé.

A támogatás igénybevételéhez az építési tevékenységhez szükséges anyagok költségeiről, valamint a vállalkozó tervezési, építési és szerelési munkái kapcsán szükséges számlákat bemutatni. Az anyagköltség-számláknak természetesen mindig ezekhez a munkákhoz kell kapcsolódniuk.

Például, ha konyhafelújítást tervezünk és szeretnénk egy új konyhabútort, akkor lehetnek anyagszámláink az asztalos által elkészítendő bútor alapanyagáról (ajtókról, pántokról, munkapultról, csavarokról), és minden egyébről, amit a szakember felhasznál annak érdekében, hogy az új konyhabútor elkészüljön és beépítésre kerüljön.

Ugyanakkor, ha a festéshez a festéken kívül vásárolnunk kell ecsetet, hengert, simítót, maszkolót, takarófóliát… A festék természetesen felhasznált anyagnak minősül, de ez utóbbiak nem, és ezért nem is számolhatók el anyagköltségként. Ugyanígy nem számolható el például a szállítási költség sem, amennyiben a szállítást egy külső szolgáltató végzi. Kivéve akkor, ha az anyagszámlán, vagy a vállalkozó által kiállított számlán szerepel.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek