EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Otthonfelújítási hitel: bővült az adóstársak köre!

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik-com

Április 21-től már a támogatott személyeken – a szülők együttesen is támogatott személyek lehetnek – kívül más is bekerülhet társigénylőként.

Jó hír azoknak, akik éppen felújítanák az ingatlanukat, és ehhez szretnék igénybe venni az otthonfelújítási hitelt is. Ugyanis április 21-e óta bővült a támogatott otthonfelújítási hitelbe adóstársként bevonható személyek köre. A bankmonitor.hu szakértői segítségével összeszedtük, hogy mikor és miért lehet előnyös ez a módosítás.

Az igényelhető hitelösszeg maximum 6 millió forint, a futamidő pedig nem haladhatja meg a 10 évet. A kamat igen kedvező, a futamidő végéig fix 3%. A korábban érvénybe lévő rendelet április 21-ig nem tette lehetővé, hogy az igénylőn kívül más, nem támogatott személy adóstársként bekerüljön. Ez azonban megváltozott, így már a támogatott személyeken – a szülők együttesen is támogatott személyek lehetnek – kívül más is bekerülhet társigénylőként.


A társigénylőnek a támogatott személy közeli hozzátartozójának kell lennie    Fotó: freepik.com


De nézzük, mi kell ahhoz, hogy ez lehetővé váljon.

  • A társigénylőnek a támogatott személy közeli hozzátartozójának kell lennie.
  • Az adóstárs nem lehet másik otthonfelújítási hitel adósa.
  • Vállalja, hogy a jövőben sem köt szerződést másik támogatott felújítási hitelre.
  • Ezen kívül nem lehet adóstárs másik otthonfelújítási kölcsönben sem.
  • Elfogadja, hogy személyes adatait ellenőrzés céljából a bank átadja a kormányhivatalnak és az Államkincstárnak.

A támogatott hitel igénylésekor nem elég teljesíteni a jogszabályban meghatározott személyi feltételeket, meg kell felelnünk a bank hitelbírálati elvárásainak is. A jövedelmünknek el kell bírnia a törlesztőrészletet, míg az ingatlannak a kölcsön terhét. Így könnyen elképzelhető, hogy egy már hitellel rendelkező család jövedelme nem bírja el az új kölcsön részleteit. Számukra április 21-től megoldás lehet az is, hogy az igénylők egyik közeli hozzátartozója bekerül az ügyletbe adóstársként. Így az ő fizetését is figyelembe vennék a jövedelem terhelhetőség számításánál, vagyis a család nagyobb hitelösszegre lehetne jogosult.