EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Ennek feltétele például, hogy a már nyugdíjas nagyszülők nevelik a gyermeket, ám egyikük még dolgozik.

Egyre több információ lát napvilágot a 2021. január 1-től bevezetendő otthonteremtési támogatásokról. Az egyik nagyon fontos változás, hogy a jövőben a nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot, ha megfelelnek minden feltételnek – a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát – és dolgoznak a nyugdíj mellett. Az ugyan megmaradt, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni, vagy elajándékozni, de a jövőben a szülők átírathatják majd azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.


A nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot, ha megfelelnek minden feltételnek – a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát – és dolgoznak a nyugdíj mellett       Fotó: freepik.com


Szintén újdonság, hogy a jelzáloghitel-elengedés több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsönre is érvényesíthető lesz. Így a második gyermek után járó egymillió, valamint a harmadik, vagy további gyermek utáni négymillió forintos elengedési mértéket több kisebb összegű lakáscélú jelzáloghitel közt megosztva is érvényesíthetik a családok. Sőt, a jelzáloghitel-elengedési lehetőség már az építési hitelekre is vonatkozik. Ugyancsak új jogszabály, hogy a január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam.