395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Növelnéd az energiádat? Itt a segítség 6+1 szuper vitamin és étrend-kiegészítő formájában

10perc.hu
2021. 12. 16.

Ha természetes módon nem tudod fenntartani az energiaszintedet, akkor mára mindez megoldhatóvá válik különböző természetes vitaminokkal.

A helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az elegendő minőségi alvás a legjobb módja a természetes energiaszint fenntartásának.De ezek a tényezők sajnos nem mindig valósulnak meg különösen, a stresszes időszakokban. Szerencsére számos vitamint és  táplálék-kiegészítőt használhatsz energiád feltöltésére. Íme a természetes vitaminok és étrend-kiegészítők, amelyek növelhetik az energiaszinted.

1. Ashwagandha
Az ashwagandha az indiai ájurvéda egyik legfontosabb gyógynövénye. Az ashwagandha növeli az energiát azáltal, hogy fokozza a szervezet fizikai és mentális stresszel szembeni ellenálló képességét.

Ez egy erős adaptogén, ami arra hivatott, hogy erőt adjon az idegrendszernek, hogy jobban tudjon alkalmazkodni a külső hatásokhoz. Segít leküzdeni a szorongást, ami napjainkban elég széles népbetegséggé nőtte ki magát. Az álombogyó csökkenti a kortizol szintet (stresszhormon), és elnyomja annak immunszupresszáns hatását. A stressz csökkentésén kívül növeli a fizikai teljesítményt, javítja a memóriát és úgy tűnik, hogy az Alzheimer kórban szenvedőknek is nagy segítségére lehet.

Amellett, hogy javítja a mentális fáradtságot és a stresszt, a kutatások azt is sugallják, hogy az ashwagandha enyhítheti a testmozgással járó fáradtságot.

2. B12-vitamin
A többi B-vitamin mellett a B12-vitamin segít átalakítani az elfogyasztott táplálékot energiává, amelyet a sejtek felhasználnak. Ezenkívül egészségesen tartja a szervezet idegeit és vér sejtjeit, és segít megelőzni egy olyan típusú vérszegénységet, amely gyengeséget és fáradtságot okoz.

A B12-vitamin megtalálható számos állati fehérjében, például húsban, halban és tejtermékekben. Mindazonáltal fennállhat a B12-hiány kockázata, amely akkor fordul elő, ha a szervezetbe nem jut elegendő, vagy nem tudja felvenni a szükséges mennyiséget. Ennek eredményeként néhány ember energiaszintje lendületet kaphat a B12-kiegészítőkkel.

Azok, akiknél fennállhat hiány kockázata, a következők:
Idősebb felnőttek: Az 50 év feletti felnőttek 10-30%-a nehezebben hasznosítja a B12-vitamint az élelmiszerből. Ennek az az oka, hogy kevesebb gyomorsavat és fehérjét termelnek, amelyek szükségesek a megfelelő felszívódáshoz.

Vegánok: A vegetáriánusok és a vegánok ki vannak téve a B12-hiány kockázatának, mivel ennek a vitaminnak az egyetlen természetes táplálékforrása az állati eredetű élelmiszerek.

A gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvedők: A gyomor-bélrendszert (GI) érintő állapotok, mint például a cöliákia és a Crohn-betegség , megzavarhatják a szervezet B12-felszívódási képességét.

3. Vas
A szervezetnek vasra van szüksége a hemoglobin előállításához, ez a vörösvértestekben található fehérje, amely oxigént szállít a tüdőből a szervekbe és szövetekbe. Megfelelő vasszint nélkül a vörösvértestek nem képesek megfelelő hatékonysággal oxigént szállítani a szervezet szöveteibe.

Ez vashiányos vérszegénységhez vezet, ami miatt fáradtabbnak és gyengébbnek érezhetjük magunkat.

A vashiányos állpot  okai a következők:
Vasszegény étrend: Az étrendben a leggazdagabb vasforrások közé tartozik a hús és a tenger gyümölcsei. Emiatt a vegánok vasigénye 1,8-szor magasabb, mint a húsevőké.

Vérvesztés: A szervezet vasának több mint fele a vérben van. Ezért a heves menstruáció vagy belső vérzés következtében fellépő vérveszteség nagymértékben lecsökkentheti a vérszintet.

Terhesség: A várandós nőknek kétszer annyi vasra van szükségük a magzat normális növekedéséhez. Sajnos a várandós nők mintegy felénél vashiányos vérszegénység alakul ki.


Ezekben az esetekben vaspótlásra lehet szükség a hiány korrigálása és a vashiányos vérszegénységhez kapcsolódó szövődmények, köztük a fáradtság elkerülése érdekében.




4. Melatonin
A melatonin egy természetes hormon, amely szerepet játszik az alvásban. A napszaktól függően keletkezik és szabadul fel – este emelkedik és reggel esik. A melatonin kiegészítés hatékony módja lehet az álmatlanság enyhítésének.
A krónikus álmatlanság folyamatosan fáradtságot és energiahiányos állapotot okozhat. A tünetek közé tartozik az elalvási nehézség, a túl korai ébredés és a rossz minőségű alvás. A krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknek a melatonin-kiegészítők használata, javítják a koncentrációt és az energiát, miközben csökkentik a fáradtságot.

Meglepő tény, hogy a csökkent melatonin kiválasztás összefüggésbe hozható az öregedéssel, az Alzheimer-kórral, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a rákkal és a magas vérnyomással is.

5. CoQ10
A CoQ10, amely a Q10 koenzim rövidítése, természetes módon termelődik a szervezetben. Mindenütt jelen vannak a szervezetben, vagyis minden sejtben megtalálhatók. Minden sejt tartalmaz CoQ10-et, bár a szívben, a vesében és a májban van a legmagasabb szint. A sejtek a CoQ10-et használják energia előállítására és megvédik magukat az oxidatív károsodástól.

Amikor a CoQ10 szintje csökken, a szervezet sejtjei nem tudják előállítani a növekedéshez és az egészség megőrzéséhez szükséges energiát, ami hozzájárulhat a fáradtsághoz. A halak, a húsok és a diófélék tartalmaznak CoQ10-et, de nem elég nagy mennyiségben ahhoz, hogy jelentősen megemeljék szervezete szintjét.

A CoQ10 szintje az életkor előrehaladtával csökken, és alacsony lehet szívelégtelenségben, bizonyos rákos megbetegedésekben, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, vagy olyanoknál, akik sztatinokat szednek, a vér koleszterinszintjét csökkentő gyógyszerek egy csoportját.

6. Kreatin
A kreatin egy olyan vegyület, amelynek természetes forrása a vörös hús, sertéshús, baromfi és a hal. Gyors energiaforrásként működik a szervezetben.

Az adenozin-trifoszfát (ATP) az élet tüzelőanyaga. Amikor a szervezet ATP-t használ fel energiára, elveszít egy foszfátcsoportot, és adenozin-difoszfáttá válik. Ezért, amikor szervezetének gyors energiaforrásra van szüksége, a kreatin kölcsönzi foszfátját az ADP-nek, és ATP-vé válik. Ez biztosítja a nagy intenzitású, rövid távú gyakorlatokhoz szükséges energiát, mint például:

Rövid sprintek, mint a 100 méteres sprint, vagy szakaszos sprintek olyan sportágakban, mint a foci vagy akár a kézilabda. Rövid, erőteljes sorozatok, mint a súlylökés vagy ugrás. Olyan tevékenységek, amelyek nagy erőkifejtést igényelnek, mint például a súlyemelés.

Több kutatásból is kiderült hogy a kreatin-kiegészítők 5%-kal javították a fekvenyomás erejét. Ez 10 font súlynövekedést jelent annak, aki 200 fontot (91 kg) tud letenni a kreatin bevételéből..

+1 Koffein L-Theaninnal
A koffeint energianövelő tulajdonságai miatt általában kávé, tea, kakaóitalok, energiaitalok és üdítőitalok formájában fogyasztják. Sokan azonban korlátozzák vagy teljesen elkerülik a koffeint, mivel akár ingerlékenységhez, nyugtalansághoz és összeomláshoz vezethet a kezdeti energialöket után.

De az L-teanint koffeinnel kiegészítésként kombinálva egyszerű módja lehet ezeknek a mellékhatásoknak a megelőzésére. Az L-teanin egy aminosav, amely természetesen megtalálható a teában és néhány gomba fajtában.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffein és az L-teanin kombinációja javítja a memóriát és a reakcióidőt, valamint csökkenti a fáradtságot és a szellemi kimerültséget.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#étrend

További cikkek