2025. 12. 13.

384.43 Ft

327.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Fejfájást, kipirulást, gyengeséget okozhat – ez az ízfokozó lehet a bűnös

Fejfájást, kipirulást, gyengeséget okozhat – ez az ízfokozó lehet a bűnös
10perc.hu
2025. 11. 15.
Fotó: Illusztráció

Egy sok feldolgozott ételben megtalálható adalékanyag egyeseknél fejfájást, kipirulást és gyengeséget okozhat – mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen tüneteket.

A feldolgozott élelmiszerek ízének fokozására számos adalékanyagot használnak, köztük az egyik legvitatottabb a mononátrium-glutamát (MSG). Bár az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) „általában biztonságosnak” minősítette, egyes fogyasztóknál kellemetlen tüneteket válthat ki, amit gyakran „MSG-szindrómaként” említenek - írta a Femina.

Hol találkozhatunk MSG-vel?

Az MSG a glutaminsav egy formája, amely természetes módon is előfordul például paradicsomban és sajtokban. Az 1908-ban Japánban felfedezett anyagot ma széles körben alkalmazzák fagyasztott készételekben, levesporokban, fűszerkeverékekben és feldolgozott húskészítményekben. Az adalékanyagot az E621 kóddal jelölik a csomagoláson.

Milyen hatásai lehetnek?

Az MSG érzékenységet mutató személyeknél fejfájás, kipirulás, izzadás, zsibbadás, gyengeség és hasi diszkomfort jelentkezhet a fogyasztás után. Kutatások szerint a napi 3 grammot meghaladó bevitel magasabb kockázatot jelenthet a fejfájásra és a vérnyomás emelkedésére. A Harvard Health Publishing szerint a népesség kevesebb mint 1%-a érzékeny az MSG-re, de az érintettek számára fontos a tudatos fogyasztás.

Mely ételek tartalmazzák leggyakrabban?

Az MSG leginkább ultrafeldolgozott termékekben fordul elő, például:

  • csipszek

  • mirelit ételek

  • levesporok

  • instant tészták

  • feldolgozott húskészítmények

Ezen túlmenően hidrolizált fehérje, élesztőkivonat vagy szójafehérje-izolátum tartalmú élelmiszerek esetén is előfordulhat MSG, de ezek címkéjén nem mindig kötelező jelölni.

Hogyan csökkenthetjük a bevitelét?

A legegyszerűbb módszer, ha minél több friss, feldolgozatlan ételt fogyasztunk, és tudatosan olvassuk a termékek összetevőit. Az EFSA a napi elfogadható beviteli mennyiséget testsúly-kilogrammonként 30 milligrammban határozta meg – egy 68 kilogrammos ember számára ez körülbelül 2 grammnak felel meg.

Címkék:

További cikkek

Friss cikkek

Népszerű cikkek

Budapest

Kapcsolódó cikkek