392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Noha megérzi a háború hatását, idén majd 4 milliárdot fektettek a hazai építőiparba

10perc.hu
2022. 11. 13.
Noha megérzi a háború hatását, idén majd 4 milliárdot fektettek a hazai építőiparba

Tíz hónap alatt közel 30 százalékos emelkedést mutatnak az adatok az ágazatban, bár az év végére ez még jelentősen változhat.

Azt gondolhatnánk, hogy a 2022 februárjában kitört háború miatt az építőiparban visszaesések történtek, ez azonban nem egészen így történt. Ha csak azt nézzük, hogy márciusban a tavalyi évhez képest 10%-os volt az emelkedés, akkor máris láthatjuk, a harc nem volt azonnal hatással a gazdasági helyzetre.

Bár 2022 júniusára mindez megfordult, az ipar viszonylag gyorsan helyreállt. Míg az idei év nyár elején közel 9%-ot csökkent az építőipari termelés, addig 2022 júliusára a számok ismét növekedésbe kezdtek. Augusztusban viszont ismét stagnálás volt tapasztalható, így egyelőre tisztán látszik, hogy idén már nem lesz nagymértékű emelkedés ezen a piacon.

Az orosz-ukrán háborút illeti, ennek hatása nem azonnal érződött meg az építőiparban, viszont a kitörést követő 3. hónapban már erősen érezhető volt a visszaesés. Egy hónap alatt 11%-ot csökkent a termelési volumen, amit szinte minden piaci szereplő megérzett.



Két év alatt a változás növekedő tendenciát mutatott, bár egyes hónapokban igen gyenge teljesítményt tapasztalhattunk, illetve voltak kiemelkedően jónak számító időszakok. A járvány évében (2020.) nagyjából 5%-ot csökkent az építőipar 2019-hez képest. 2022. januárja és augusztus között azonban sikerült meghaladni az előző év azonos időszakának teljesítményét.

Míg 2021-ben csak 2.800 milliárd forint volt a beruházás összege 8 hónap alatt, addig ebben az évben ez a szám már 3.900 milliárd forint felett van. Ez tehát közel 30%-os emelkedést jelent, bár az idei év végére ez még jelentősen változhat, hiszen az árak emelkedése miatt minden piaci szereplő kétszer átgondolja, hogy mire költi a pénzét.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Építőipar

Hirdetés

További cikkek