393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Négyszer annyi egy lakás Budapesten, mint Nógrádban

10perc.hu
2021. 03. 11.
Négyszer annyi egy lakás Budapesten, mint Nógrádban

A fővárosban tizenegy évi bért kell összegyűjteni egy lakásra, míg vannak olyan megyék, ahol már ennek a negyedéért otthonhoz lehet jutni.

A Takarék Index felmérést készített arról, hogy az országon belül mennyi megtakarításból juthat egy 60 négyzetméteres, jó állapotú lakáshoz valaki. Nos, az elemzésből sok érdekesség kiderül, hiszen igencsak változó összegek jöttek ki megyénként. Egy viszont biztos, a lakóingatlanok értéke 2014 eleje óta nominálisan 146 százalékkal nőtt 2020-ra, a bruttó átlagkereset 2014-ről 2020 harmadik negyedévére mintegy 66 százalékkal emelkedett.

Egy 60 négyzetméteres lakást Nógrád, Heves és Békés megyében három-öt évi nettó átlagbérből lehet venni, miközben más megyékben – Somogy vagy Hajdú-Bihar – akár nyolcévnyi bért is össze kell gyűjteni, a fővárosban pedig átlagosan több mint tizenegy évit - derült ki a kutatásból. Ráadásul az elmúlt években emelkedtek a lakásárak Magyarországon, bár tavaly az egészségügyi helyzet miatt megtorpanás, enyhe visszaesés volt tapasztalható.



A felmérés szerint 2008-hoz képest általában könnyebb, 2014-hez viszonyítva nehezebb lakáshoz jutni. A megyeszékhelyek esetében Kelet-Magyarországon a legkönnyebb lakáshoz jutni, míg a legnehezebb Budapesten és környékén, a Balatonnál, Győr, Kecskemét, Debrecen, valamint Sopron, Mosonmagyaróvár és Szentgotthárd környékén lehet ingatlant vásárolni.

Főkép forrása:
metrodom.com

Hirdetés

További cikkek