EUR: 408,78 Ft
USD: 388,17 Ft
CHF: 415,11 Ft
GBP: 476,48 Ft
HRK: 54,13 Ft
RON: 82,89 Ft
RSD: 3,48 Ft

Mai névnap:

Nagy kérdés, ki jár jól a napelemekre vonatkozó rendelettel

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Wagner Solar

Október 31-ig lehet a régi rendszer szerint csatlakozási kérelmet beadni, utána csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a háztartási méretű kiserőművek(HMKE) szabályozása, írja a Telex. Október 31-ig még a régi rendszer szerint lehet csatlakozási kérelmet beadni, de utána csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát.

Az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül. A közcélú hálózati betáplálást korlátozó műszaki megoldás részletszabályait az elosztói szabályzat tartalmazza.

A saját fogyasztást kiváltó napelemes rendszereknél jelentősen lerövidül az ügyintézési idő: az igények elbírálása és a csatlakozási terv jóváhagyása a korábbi 60 napról egy-két hétre csökkenhet. A kormányrendelet szerint a legfeljebb 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt nem meghaladó háztartási méretű kiserőmű csatlakoztatására vonatkozó műszaki tervet már 3 munkanapon belül elbírálja a szolgáltató a korábbi 30 nap helyett.


A saját fogyasztást kiváltó napelemes rendszereknél jelentősen lerövidül az ügyintézési idő      Fotó: Wagner Solar


A csatlakozási engedély megszerzése hivatalosan 60 napos ügyintézést jelent, amely a tapasztalatok szerint az elmúlt időszakban akár 120 napig is elhúzódhatott. A rendelet ugyanakkor itt sem tartalmazza pontosan a szolgáltató által betartandó határidőket.

A Magyar Közlönyben megjelent egy másik fontos rendelet is, amely alapján támogatást igényelhetnek energiahatékonyságot növelő beruházásaikhoz azok a vállalkozások, amelyek megtartják a munkaerőt.

A pályázati támogatás mértéke Budapesten 30 százalékos, az ország más részein 45 százalékos. Sajnos a beruházás értéke el kell, hogy érje az 500 ezer eurót, vagyis arra számíthat az ágazat, hogy ez a lehetőség a közép- és nagyvállalatoknak lehet előnyös.
Hirdetés
Hirdetés