388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Döntés született az Illatos úti rákkeltő anyagokról

10perc.hu
2024. 04. 26.
Döntés született az Illatos úti rákkeltő anyagokról

Az anyagok az egykori Budapesti Vegyiművek területéről kerültek elő.

Az Illatos úti méregraktár ügye hosszú évtizedek óta jelentős aggodalomra ad okot. A Greenpeace és Baranyi Krisztina független polgármester kitartó nyomásgyakorlásának eredményeként végre elkezdődik a rákkeltő, kiemelten káros vegyszerek eltávolítása az egykori Budapesti Vegyiművek területéről - tájékoztatott a GreenPeace Magyarország.

Az Illatos út és környéke 2015-ben került a figyelem középpontjába, amikor a Greenpeace és Baranyi Krisztina követelésére két ezer tonna veszélyes hulladékot szállítottak el a területről. Azóta is tart az erőfeszítés az ottani szennyeződések felszámolására. A legutóbbi fejlemény szerint egy romos pincében évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer maradványai kerültek elő. Annak ellenére, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat mérései alátámasztották a veszélyes anyag jelenlétét, a Pest Megyei Kormányhivatal tagadta a szennyezés tényét.

A Greenpeace és Baranyi Krisztina nemzetközi szinten is léptek a probléma megoldása érdekében. Az ENSZ Stockholmi Egyezmény titkárságához és az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához fordultak, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a szennyezés felszámolása érdekében.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint végre megkezdődik a terület kármentesítése. A bérlő cég és az állami felszámoló megállapodtak abban, hogy a méreg lerakatot szakszerűen felszámolják, és a költségeket a bérleti díjból fizetik. “Évek óta dolgozunk azon, hogy megkezdődjön ezeknek a mérgeknek az elszállítása, ami, végre meg is történik. A területet bérlő cég, akinek a telephelyén van a pince, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a méreg lerakatot, és a költségeket leírhatja a bérleti díjból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BVM jogutódja viseli a kármentés költségét. A Greenpeace nagyon várja, hogy a terület teljes kármentesítése megtörténjen a jelenlegi állapotfelmérés lezárása után. Az ügyet továbbra is figyelemmel kísérjük.”

 

Főkép forrása:
Greenpeace Magyarország

További cikkek