388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon?

10perc
2024. 04. 25.
Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon?

A kínai rendőri jelenlét az EU-ban az uniós intézmények között is témává vált.

A magyar kormány és Kína között létrejövő megállapodás alapján kínai rendőrök is járőrözhetnének magyar kollégáikkal. A kínai rendőri jelenlét aggodalmat keltett nem csak az ellenzék de az uniós intézmények körében is, azonban a magyar kormány szerint a megállapodás nem sérti az ország szuverenitását, és a rendőri együttműködésnek gyakorlati haszna is lehet.

A megállapodás értelmében a kínai rendőrök egyenruhát viselve, de fegyver és kényszerítő eszköz nélkül járőrözhetnek magyar kollégáikkal. Főként Budapesten és turisztikai célpontokban teljesítenének szolgálatot, feladatuk pedig a tolmácsolás és a helyi rendőrség segítése lenne a kínai turisták körében felmerülő problémák esetén.

Számos más országban is van hasonló rendőri együttműködés, és mivel a kínai turisták száma növekszik Magyarországon valamint Budapesten egyre nagyobb a kínai kolónia, a kínai rendőrök jelenléte megkönnyítheti a kommunikációt, segítheti a magyar rendőrség munkáját.

Még az április 11-ei kormányinfón beszélt arról Gulyás Gergely, hogy a megállapodás nem sérti Magyarország szuverenitását, a kínai rendőröknek nem lesznek önálló jogköreik.

Bár a megállapodás még nem lépett hatályba, az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a kínai rendőri jelenlét növekedése miatt az EU-ban, és magyar ellenzéki politikusok is kritizálták a megállapodást.

További cikkek