395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Most kimutatják az oroszok a foguk fehérjét: vissza akarják állítani a halálbüntetést, hogy kivégezhessék az Azovsztal védőit

10perc.hu
2022. 05. 17.

Noha Moszkva úgy egyezett meg az ukránokkal, hogy a mariupoli acélművet védő és magukat megadó katonákat fogolycserével hazaengedik, ám mára kiderült, ezt az ígéretüket sem akarják betartani.

Sokan egyszerűen nem értették, vajon miként lehet hősként eladni a meglehetősen szélsőséges, és az orosz kisebbség ellen szörnyű bűnöket elkövető Azov hadosztály fegyvereseit. Aztán amikor több mint 80 napon át küzdve feltartották Mariupolban a sokszoros túlerőben lévő inváziós erőket, otthonuk védelme miatt sokan elkezdték másként megítélni őket.

Azt lehetett sejteni, hogy az azovosokat nem fogják kímélni sem az orosz, sem a szakadár erők, ám amikor Oroszország és Ukrajna számos nemzetközi szervezet – többek között a Vöröskereszt – közvetítésével megegyezett abban, hogy az Azovsztal védői leteszik a fegyvert, és az acélműből a szakadár területre szállított sérült és már fegyvertelen ukránokat orosz hadifoglyokra cserélik, a világ azt hitte, maradt még emberség a szemben álló felekben.

Ám hamar kiderült, Moszkva ezt a megállapodást sem tartja be, ráadásul az orosz törvényhozás alsó háza, a Duma törvényes hátteret kíván biztosítani az újabb orosz szószegéshez. A Moscow Times megírta, hogy Vjacseszlav Volodin házelnök bejelentette, hogy egy frissen alkotott jogszabállyal a képviselők tiltsák meg az Azovsztal védőinek kiadását Ukrajna számára.



Amíg a házelnök náci bűnözőknek nevezte a mariupoli acélmű védőit, és a háborús bűneik miatt orosz bíróság elé akarja őket állítani, addig a házelnök helyettese, a Duma külügyi bizottságának elnöke, Leonyid Szluckij az agentstvonews telegram oldalán megjelent jelentés szerint már megszüntetné a halálbüntetés moratóriumát Oroszországban, hogy az Azov tagjait – ahogy a politikus mondta, az emberi álruhába öltözött fenevadakat – egyből ki lehessen végezni.

Az orosz legfelsőbb bíróság május 26-án tárgyalja majd az Azov ukrán félkatonai alakulat terrorszervezetté nyilvánítását és tevékenységének betiltását orosz területen - közölte az orosz igazságügyi minisztérium. A bírósági iratok szerint a keresetet az orosz főügyészség nyújtotta be. Dmitrij Agranovszkij, a RIA Novosztyi hírügynökség által megszólaltatott jogi szakértő kijelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság terrorszervezetnek ismeri el az Azovot, amelynek tagjai ellen Oroszországban büntetőeljárás indult, akkor az alakulat minden tagjára 10-20 évi, a szervezőkre pedig 15-20 év börtönbüntetést szabhatnak ki.

Ha Moszkva megteszi mindezt, akkor tényleg ne kérdezze meg soha egyetlenegy oroszbarát vagy orosz ember, vajon ki csinált hőst az Azov tagjaiból...

Főkép forrása:
Moscow Times

További cikkek