393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A legfontosabbak, amit a januárban érkező felújítási támogatásról tudni kell!

10perc.hu
2020. 11. 30.
A legfontosabbak, amit a januárban érkező felújítási támogatásról tudni kell!

A 2020. december 31-ét követően megkezdett felújítási munkálatokra lehet felvenni a támogatást, és a családok saját, meglévő otthonuk felújítására kérhetik az új konstrukciót.

Az új család- és lakástámogatások közül a felújítási támogatás iránt lehet a legnagyobb érdeklődés, melyet 2021. január 1-től lehet igényelni, és a felhasználásával a gyermeket nevelő szülők felújíthatják otthonukat. Ehhez szükséges a gyűjteni a számlákat, melyeket a kérelemhez csatolni kell. A bankmonitor.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a támogatással kapcsolatban.

A teljes felújítási költség felét – de legfeljebb 3 millió forintot – kaphatja meg a munkálatok befejeztét követően, utólag a család támogatásként. A felújítási támogatást munkadíjra és anyagköltségekre is lehet fordítani fele-fele arányban. Előbbihez azonban szükséges szerződést kötni a mesteremberrel, melyet szintén be kell nyújtani a kérelem mellé. A teljes igénylést elektronikus csatornán keresztül is intézni lehet.



Minden család egyszer veheti fel a felújítási támogatást, de természetesen nem szükséges kihasználni a maximális 3 millió forintos összeget. Utólag azonban a 3 millió forintból ki nem használt részt nem lehet igénybe venni. Szintén nagyon fontos tudnivaló, hogy a felújítási támogatás igénylésének feltétele a köztartozásmentesség, vagyis nem lehet például a családnak adótartozása.

A kérelmet a munkálatok befejeztét követő 60 napon belül lehet beadni, a bírálatra 30 nap áll az MÁK részére. Ezt követően 5 napon belül kiutalja a pénzt a támogatásra jogosult családoknak. Utólagosan 6 hónapon belül a Kormányhivatal ellenőrizheti, hogy ténylegesen elvégezték-e a felújítási munkálatokat.



A támogatásra a gyermeket nevelő szülők lehetnek jogosultak, vagyis vállalt gyermek után nem jár az összeg. Hogy ki számít ebben az esetben gyereknek? Nos, minden 25 év alatti gyermek, aki a szülőkkel együtt él, a várandósság 12. hetét elérő magzat, vagy életkortól függetlenül olyan személy, ha a családdal élő gyerek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő és GYOD támogatás jár utána.

Figyelem! Kizárólag olyan szülő pályázhat a felújítási támogatásra, aki legalább egy éves folyamatos Tb jogviszonyt tud igazolni, de legfeljebb 30 napos megszakítása volt az elmúlt évben. Ugyanakkor az utolsó 3 hónapban megfelelő a munkakeresési járandóság is Tb jogviszonynak számít, ugyanúgy, mint a nyugdíj melletti munkaviszony.



Amennyiben a két szülő külön él, de közösen nevelik gyermeküket, akkor a támogatásra megosztva is jogosultak lehetnek. Vagyis mindkét szülő felújíthatja saját otthonát és jogosult lehet a támogatásra, azonban együttesen nem léphetik túl a 3 millió forintos összeghatárt. Csak az egyik szülő jogosult a támogatásra, amennyiben ő neveli a gyermeket – a másik félnek nincs beleszólási joga -, abban a másik fél nem vesz részt.

A támogatásból felújított lakást a család szabadon eladhatja, vagyis nem kerül bejegyzésre az ingatlanra jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom (ETT). Jó tudni, hogy a család újabb lakás vásárlásakor már nem veheti igénybe még egyszer a támogatást. Ugyanakkor a vevő/új tulaj akár kérheti a támogatást abban az esetben is, ha az eladó korábban igényelte azt az adott lakás felújítására. Ebben az esetben természetesen a vevőnek meg kell felelnie a támogatás feltételeinek.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek