392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Lakáshitel: ne lehessen önerő a személyi kölcsön

10perc.hu
2021. 02. 04.
Lakáshitel: ne lehessen önerő a személyi kölcsön

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint kockázatosak azok a lakáshitelek, amelyeknél az önerőt az ügyfél személyi kölcsöne adja, ezért a jegybank limitek felállítását várja el ilyen ügyletekre a hitelnyújtóktól.

A jegybank eredetileg 2019-ben már jelezni akarta a hitelintézetek számára, hogy a személyi kölcsönökkel szemben az eltérő kockázatuk miatt a babaváró kölcsönök összegének háromnegyede, és a vissza nem térítendő állami családi támogatások egésze elfogadható önerőként. Nos, most az eredeti körlevelet az elmúlt időszak tapasztalatai alapján kiegészítve elküldték a bankoknak, és ebben kiemelték, hogy a magasabb kockázat azokban az esetekben is fennáll, amikor az ügyfél jövedelme a hitelfelvételkor egyébként lehetővé tenné a nagyobb eladósodottságot.



Miután az MNB szerint kockázatosak azok a lakáshitelek, amelyeknél az önerőt az ügyfél személyi kölcsöne adja, ezért a jegybank limitek felállítását várja el ilyen ügyletekre a hitelnyújtóktól. A pénzügyi intézményeknek ezt az elvet a lakossági ügyfelek ingatlanlízing, a gépjármű-fedezetű hitel és lízing ügyleteik során is alkalmazniuk kell, és csak kivételes esetekben dönthetnek kedvezően egy jelzáloghitel-kérelemről, ha az ügyfél személyi hitelt mutat fel önerőként. Ha viszont pozitív döntés születik, akkor ezen ügyleteknél is elvárás, hogy a bankok az adott fogyasztónak a legkedvezőbb árazású és legkevésbé kockázatos jelzáloghitelt ajánlják fel.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek